OCIJENI

Olakšavanje dojenačkih grčeva: Osteopatski tretmani za sretnije bebe

Objavljeno: 5.9.2023. 13:38

Prvi mjeseci života novorođenčeta donose mnogo radosti, ali mogu biti i izazovni za roditelje, posebno kada se suoče s dojenačkim grčevima. Ovi grčevi izazivaju nelagodu i bol kod beba, a kako neke konkretne terapije zapravo nema, sve više roditelja, kako bi olakšali ovu situaciju okreće se alternativnim metodama poput osteopatskih tretmana. Ovaj članak istražuje kako osteopatski pristup može doprinijeti smanjenju dojenačkih grčeva i pružiti olakšanje kako bebi, tako i njenim zabrinutim roditeljima.

Dojenački grčevi 

Dojenački grčevi, poznati i kao kolike, su česta pojava kod beba u prvim mjesecima života. Oni obično počinju oko drugog tjedna i mogu trajati do trećeg ili četvrtog mjeseca života. Grčevi uglavnom uzrokuju naglu promjenu raspoloženja kod djeteta praćenu intenzivnim plačem, uvijanjem tijela uz podizanje nožica i napetosti u trbuhu. Iako su točni uzroci dojenačkih grčeva nepoznati, smatra se da se radi o kombinaciji faktora kao što su nezrelost probavnog sistema, nadutost i moguće senzorička preosjetljivost na nova okruženja.

Osteopatski pristup

Osteopatija je holistički pristup liječenju koji se fokusira na ravnotežu tijela i promicanje samoizlječenja. Osteopati vjeruju da tijelo ima inherentnu sposobnost za ozdravljenje kada su mu pruženi odgovarajući uvjeti. Kada je riječ o dojenčadi, osteopatski tretmani se naj češće koriste postporođajno, kako bi se potpomogla ravnoteža i omogućilo optimalno funkcioniranje tijela.

Osteopati koji rade s bebama koriste nježne, neinvazivne tehnike kako bi procijenili i utjecali na strukturu i funkciju tijela. Oni pažljivo manipuliraju djetetovim tijelom, posebno na relaciji glava - kralježnica, kao i visceralnom regijom, kako bi omogućili cjelovito funkcioniranje sustava kroz poboljšanje cirkulacije i smanjenje napetost mišića te potaknuli pravilno funkcioniranje probavnog sustava. Ovi tretmani obično traju oko 30 do 45 minuta i ne uzrokuju bol ili nelagodu djetetu.

Osteopatija i dojenački grčevi

Iako je istraživanje o učinkovitosti osteopatskih tretmana za dojenačke grčeve još uvijek ograničeno, mnogi roditelji izvještavaju o značajnom olakšanju nakon tretmana. Osteopati se trude identificirati moguće neravnoteže ili blokade u tijelu bebe koje mogu doprinijeti grčevima. Nježnim manipulacijama, oni nastoje potaknuti tijelo bebe da se vrati u ravnotežu, smanjujući time simptome grčeva. Međutim, kako istraživanja pokazuju da u uzrocima prekomjernog plakanja dojenčeta, na teškoće sa strane probavnog sustava otpada tek 6 do 10% problema (ovisno o autorima), osteopat sa završenom dodatnom edukacijom iz područja pedijatrijske osteopatije i senzoričke integracije, s velikom vjerojatnošću će pronaći istinski uzrok prekomjernog plakanja vašeg dojenčeta. 

Važno je napomenuti da osteopatski tretmani trebaju biti provođeni od strane kvalificiranih osteopata s dodatnom edukacijom o senzomotoričkom razvoju dojenčadi i specifičnostima pedijatrijske osteopatije te iskustvom u radu s bebama. Sigurnost i dobrobit djeteta su od najveće važnosti.

Ako tražite stručne i profesionalne terapijske usluge za poboljšanje kvalitete života vašeg djeteta ili vaše dijete ima posebne potrebe ili pak želite olakšati svoje vlastite tjelesne tegobe, Privatna fizikalna terapija Gordane Vešligaj Kos je ovdje da vam pomogne. S više od 20 godina iskustva naš tim stručnjaka sastavljen od neurorazvojnih fizioterapeuta, senzornih terapeuta i osteopata nudi individualizirani pristup kroz pedijatrijsku osteopatiju, neurorazvojnu terapiju prema Bobath i M.A.E.S.konceptu, senzornu integraciju i na tijelo orijentiranu govornu terapiju, kao i čitavu lepezu terapijskih postupaka za odrasle. Za više informacija kontaktirajte nas putem telefona ili e-maila.


OCIJENI