OCIJENI

Kako riješiti nedostatak jednog ili više zuba

Objavljeno: 22.2.2024. 9:47

Posljedice gubitka jednog ili više zuba ne manifestiraju se samo kao  estetski problem ili smetnje prilikom žvakanja već one  ostavljaju i promjene na preostalim zubima u vidu njihovog naginjanja i promjene položaja. Sve to  u konačnici mijenja i zagriz pacijenta. Suvremene tehnologije u dentalnoj medicini i dentalnoj tehnici pružaju razna rješenja za pacijente koji se suočavaju s gubitkom jednog ili više zubi. Najčešća rješenja dolaze u obliku krunica,mostova ili proteza.

Što je zubni most?

Zubni most je dentalni protetski nadomjestak  kojim nadomještamo nedostatak jednog ili više zuba. On se postavlja na izbrušene zube,popunjava prazninu nastalu gubitkom prirodnih zuba i obnavlja funkciju i estetiku. U nedostatku zuba kao nosača mosta,most se može postaviti na implantatima.

Što je krunica?

Zubna krunica je nadomjestak od različitih materijala(metalkeramika, cirkon, glinična keramika) kojim se prekriva jedan zub u svrhu estetike ili zaštite zuba od loma(liječen zub,zub s velikim kompozitnim ispunom).

Što je proteza?

Proteza je mobilni protetski nadomjestak koji se izrađuje kod pacijenata kojima nedostaje većina ili svi zubi.  Prema tome proteze dijelimo na djelomične-kad pacijent još ima neke svoje zube i potpune proteze. Kod izrade djelomične proteze postoji mogućnost i postavljanja krunica s vezama za djelomičnu protezu,a u svrhu bolje stabilnosti i estetike djelomične proteze.

Potpuna  proteza izrađuje se u slučaju gubitka svih zuba.

Postupci: kako do novog osmijeha?

Svaki od ovih tretmana započinje posjetom doktoru dentalne medicine koji će procijeniti pacijentovo oralno zdravlje i prilagoditi tretman prema individualnim potrebama. Postupci uključuju pripremu zuba, uzimanje otiska (klasičan ili skeniranjem), izradu privremenih nadomjestaka te postavljanje trajnih mostova, krunica ili proteza.

Ovi protetski radovi ne samo da obnavljaju funkciju žvakanja, već i poboljšavaju estetiku, pružajući pacijentima potrebno samopouzdanje i osmijeh koji će trajati godinama. Razgovarajte sa svojim doktorom dentalne medicine kako biste otkrili koje rješenje najbolje odgovara vašim potrebama i željama.

Posjetite nas u Ordinaciji dentalne medicine Alka Petreković, dr.med.dent. i doživite vrhunsku dentalnu skrb u ugodnom okruženju. Naš individualni pristup svakom pacijentu jamči ne samo izvrsnost u pružanju usluga, već i osmijeh koji pristaje vašim jedinstvenim željama i potrebama. S više od 20 godina iskustva, posvećeni smo pružanju iznimne skrbi koja ispunjava i nadmašuje očekivanja. Za sve dodatne informacije ili upite, slobodno nas kontaktirajte.


OCIJENI