OCIJENI

Što trebate znati o konzervativnoj stomatologiji

Objavljeno: 15.10.2020. 15:28

Svakim unosom hrane i pića izlažemo naše zube utjecaju raznih kemijskih reakcija koje se odvijaju u usnoj šupljini. Upravo su te kemijske reakcije zaslužne za stvaranje tvrdokornih naslaga kamenca i plaka na površini zuba. Redovnim održavanjem oralne higijene možemo usporiti stvaranje naslaga, ali ga ne možemo u potpunosti zaustaviti.

Konzervativna stomatologija je grana dentalne medicine koja brine o zdravlju usne šupljine i zubi, ali i potpornog aparata. Predstavlja temeljnu stomatološku granu koja djeluje preventivno na oralno zdravlje.

Konzervativna stomatologija obuhvaća nekoliko elementarnih zahvata:

  1. uklanjanje kamenca i plaka
  2. liječenje zubi od karijesa
  3. sanacija zubi ispunama (plombama)
  4. sanacija zubi inlay i onlay nadomjescima
  5. endodontsku terapiju
Karijes je najraširenija bolest na svijetu. Ova bakterijska infekcija, koju uzrokuje bakterija Streptococcus mutans, napada čvrsta tkiva zuba kao što su zubna caklina, cement i dentin. Nakon konzumacije hrane i pića u oralnoj šupljini ostaju ugljikohidrati čijom se razgradnjom stvaraju kiseline. Te kiseline se vežu na zubnu caklinu što dovodi do pada pH vrijednosti u ustima. Kada pH vrijednost padne ispod 5.5 dolazi do demineralizacije čvrstog zubnog tkiva. Karijes je bolest koja sporo napreduje i vrlo ju je teško uočiti. Ako se ne liječi, može napredovati kroz zubnu caklinu do cementa, dentina, a u konačnici i do korijenskog kanala i zubne pulpe unutar kanala. Ako dođe do toga, velika je vjerojatnost da će zub biti trajno izgubljen.

Načini saniranja oštećenja uzrokovana karijesom:
  1. Ispunom – kada su nastala oštećenja male ili srednje veličine.
  2. Krunicama – kada su oštećenja velika te nedostaje veliki dio zubne krunice
  3. Endodoncijom – ako je karijes napravio nepovratna oštećenja živca

Kada se prilikom redovnog posjeta stomatologu ustanovi prisutnost karijesa, zub se uglavnom može izliječiti. Stomatolog će inficirano tkivo ukloniti te sanirati zub na nekoliko načina, ovisno o tome koliku je površinu zahvatio karijes. Za sanaciju manjih oštećenja koriste se kompozitni ispuni, a za veća oštećenja koriste se inlay i onlay keramički dentalni nadomjesci, ovisno o tome koji dio zuba je bio zahvaćen karijesom.

Ispuni ili plombe su kompozitni materijali koji se koriste za zatvaranje oštećenja na zubnoj caklini uslijed pojave karijesa ili propadanja zuba. U modernoj stomatologiji plombe koje se koriste napravljene su od svjetlosno polimerizirajućih materijala koji su kvalitetniji, dugotrajniji i manje štetni od zastarjelih amalgamskih ispuna te imaju neusporedivo veću estetsku vrijednost.

Inlay i onlay nadomjesci vrlo su slični plombama. Isto tako, koriste se kada je zubna kruna znatno oštećena te ju nije moguće sanirati kompozitnim ispunom. Glavna razlika je što se oni izrađuju u zubotehničkom laboratoriju prema otisku prepariranog zuba. Izrađuju se od kompozitnih materijala ili keramike.

Endodontska terapija predstavlja uklanjanje zubne pulpe, čišćenje zubnog kanala od bakterija koje je prouzročio karijes te zatvaranje zuba kompozitnim ispunom. Važno je napomenuti da zub bez zubne pulpe ne gubi svoju funkciju ili kvalitetu.

Kako bi se otklonile zubne naslaga poput kamenca i plaka, koji u konačnici mogu dovesti do nastanka karijesa, izrazito je bitno barem jednom u svakih 6 mjeseci otići stomatologu na profesionalno uklanjanje zubnog kamenca i plaka. Stomatolozi u Centru dentalne medicine Basić i Pavlović naglašavaju kako se prilikom redovne kontrole, obično primijeti karijes te se on uglavnom može jednostavno izliječiti.

U Centru dentalne medicine Basić i Pavlović pružit će vam najbolju uslugu, ugodnu atmosferu, funkcionalna i estetska rješenja te bezbolne tretmane. Vrhunski stručnjaci u Centru dentalne medicine Basić i Pavlović u zagrebačkom naselju Vrapče, na adresi Gospodska 27 osigurat će vam blistav osmijeh i dobro oralno zdravlje.

OCIJENI