OCIJENI

Što se događa u našem mozgu tijekom i nakon tjelovježbe?

Objavljeno: 23.4.2021. 9:19

Primjećujete li da se nakon vježbe jednostavno osjećate pozitivno i opušteno? Za takve osjećaje nije zaslužno samo zadovoljstvo jer ste izgubili određen broj kalorija, ojačali mišiće i posvetili se zdravom načinu života, već su zaslužni i kemijski procesi koji se dešavaju u našem mozgu tijekom, ali i nakon tjelovježbe. Koji su to procesi, donosimo u nastavku. 
 

Moždana tjelovježba

Kada krenete vježbati, ljudski mozak tu aktivnost zapravo smatra stresom. Raste krvni tlak i otpušta se protein BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) koji ima zaštitni i obnavljajući učinak na neurone. Srčani puls se ubrzava, čime više krvi, kisika i hranjivih tvari dolazi do mozga. Time se potiče stvaranje novih moždanih stanica te očuvanje postojećih, što utječe na bolje pamćenje i lakše učenje. Tome pridonosi i povećanje broja neurotransmitera, poput serotonina i noradrenalina, koji utječu na ubrzanje procesiranja informacija.

Tjelovježba potiče i stvaranje novih mitohondrija, struktura u stanicama koje proizvode tjelesnu energiju, čime se pojačava izdržljivost mišića, a manja je i mogućnost od oboljenja Alzheimerovom bolesti. Također, tjelovježba je povezana s povećanim serumom IGF-1, peptidom koji utječe na kontrolu rasta i oporavka tkiva.
 

Osjećaji sreće

Smatra se da se tokom tjelovježbe, u svrhu borbe protiv stresa, u mozak otpuštaju kemijski spojevi poput dopamina i endorfina, poznatima kao i hormonima sreće. Dopamin u mozak šalje signale zadovoljstva, emocionalne sreće i uzbuđenja. Često se naziva i hormonom ljubavi jer se smatra da zbog njega postajemo “ovisni” o voljenoj osobi, a ima i antikancerogena svojstva te smanjuje razinu inzulina u krvi.

Endorfin pak neki nazivaju i našim vlastitim morfijem (endo = vlastiti, unutarnji + morfin), a endorfini, otpuštanjem u mozak, podižu raspoloženje i ublažavaju bol. Iako se ovi kemijski procesi aktiviraju vrlo brzo nakon početka tjelovježbe, količina endorfina povećava se čak i do pet puta u razdoblju dužeg od 30 minuta aerobnog treninga, intenzivnijeg ili intervalnog treninga.
 

Dakle, kod lošeg raspoloženja, tjeskobe, stresa i manjka koncentracije, dovoljno je samo posvetiti se tjelovježbi. Rezultati nisu vidljivi samo u fizičkom smislu već i u svakom aspektu našeg tijela. Štoviše, tjelovježba od samo 30 minuta učinit će čuda za vaš organizam, a kamoli i intenzivniji i redovni treninzi. Ako se još pitate koje su tipovi vježbi najbolji za dobar osjećaj nakon tjelovježbe - na to ne postoji uniformni odgovor. Svaka vježba aktivira određen dio mozga i drukčije utječe na vaše tijelo.

No, sve u svemu, čini se da je rješenje naših psihofizičkih problema puno bliže nego nam se čini. Stoga ne čekajte dalje, zaputite se u najbližu Gyms4you teretanu, izaberite jednu od mnogobrojnih opcija za tjelovježbu, po potrebi si angažirajte trenera i jednostavno - budite sretni.

OCIJENI