OCIJENI

Prednosti vježbanja u jutarnjim satima

Objavljeno: 30.1.2023. 10:50

Razmišljate o tome da započnete rutinu vježbanja u jutarnjim satima?! Donosimo vam samo neke od prednosti jutarnjeg vježbanja.

  1. Manje ometanja

Jutarnje vježbanje znači da ste manje skloni ometanjima. Kada se probudite još niste počeli s rješavanjem obveza za taj dan. Također je manje vjerojatno da ćete rano ujutro primiti pozive, poruke ili e-mailove. Vjerojatnije je da ćete se s manje ometanja držati svoje rutine.

  1. Prestignite vrućine

Ljeti će jutarnje vježbanje biti ugodnije, jer je najtopliji dio dana od 10 do 15 sati. Preporučuje se izbjegavati tjelovježbu na otvorenom u to vrijeme. Ako više volite aktivnosti na otvorenom, najbolje je vježbati u ranim jutarnjim satima.

  1. Kontrola apetita

Općenito, tjelovježba pomaže u regulaciji apetita smanjenjem grelina, hormona gladi. Također povećava hormone sitosti, poput peptida YY i peptida sličnog glukagonu-1. Međutim, vježbanje ujutro može još više kontrolirati vaš apetit.

  1. Više energije

Redovita tjelovježba izvrsna je za povećanje energije i smanjenje umora. Kada vježbate, kisik i hranjive tvari putuju do vašeg srca i pluća. To poboljšava vaš kardiovaskularni sustav, izdržljivost i opću otpornost. Ranim vježbanjem možete se osjećati više energije tijekom dana.

  1. Bolji fokus

Tjelesna aktivnost također poboljšava fokus i koncentraciju, bez obzira kada to radite. Ali ako imate problema s fokusiranjem tijekom dana, jutarnji trening bi mogao biti rješenje za vas.

  1. Bolje raspoloženje

Tjelesna aktivnost je prirodni lijek za stres. Tijekom vježbanja, vaš mozak proizvodi više endorfina. Također služi kao odvraćanje od tjeskobnih misli. Jutarnja tjelovježba izvrstan je način da dan započnete pozitivno. Osjećat ćete i osjećaj postignuća, što će vam dati optimističan pogled na dan.

  1. Menadžment krvnog tlaka

U Sjedinjenim Državama 1 od 3 odrasle osobe ima hipertenziju ili visoki krvni tlak. Tjelesna aktivnost jedan je od najboljih načina za prirodnu kontrolu hipertenzije. No, prema maloj studiji iz 2014. objavljenoj u Vascular Health and Risk Management, vježbanje ujutro može biti najbolji potez. Tijekom tri odvojene sesije, 20 odraslih osoba s prehipertenzijom vježbalo je na traci za trčanje u 7 ujutro, 13 i 19 sati. Sudionici su također nosili medicinski uređaj za praćenje reakcije krvnog tlaka. Istraživači su otkrili da su se najpovoljnije promjene krvnog tlaka dogodile u danima vježbanja od 7 sati ujutro.

  1. Bolji san

Rano vježbanje moglo bi biti upravo ono što vam treba za dobar noćni odmor. Ista studija iz 2014. u Vascular Health and Risk Management pokazala je da su odrasli bolje spavali u dane kada su vježbali u 7 ujutro. Nakon jutarnjeg treninga, sudionici su provodili više vremena u dubokom snu i doživjeli manje noćnih buđenja. Također im je trebalo manje vremena da zaspu. Vježbanje vani ujutro nudi još više pogodnosti vezanih za spavanje. Izlaganje svjetlu rano tijekom dana može pomoći u povećanju razine melatonina noću.

 U teretani Gyms4you možete odrađivati i one najranije treninge jer je otvorena 0-24. S jednom članskom iskaznicom možete koristiti svih 12 Gyms4you lokacija. Svojim gostima i potencijalnim novim članovima Gyms4you nudi i mogućnost jednog probnog vježbanja unutar radnog vremena recepcije.

Više o lokacijama i članarini pogledajte ovdje.

OCIJENI