OCIJENI

Strabizam: Simptomi i liječenje

Objavljeno: 17.7.2020. 15:57

Strabizam ili akomodacijska ezotropija (ili škiljenje, bježanje oka) je poremećaj položaja očiju kod kojeg oba oka nemaju pravilan, paralelan položaj. Najčešće se javlja u dječjoj dobi gdje ima veliku učestalost pojavljivanja (oko 6%), a uz strabizam se u toj dobi mogu javljati i ostali poremećaji vida, iako je uglavnom riječ o zdravim očima.

No, kako razvoj vida kreće nakon rođenja djeteta te je on najintenzivniji u prve dvije do tri godine života, upravo tada postoji mogućnost za nastanak slabovidnosti kod djeteta, ukoliko ono ima strabizam. Iz tog razloga važno je reagirati na vrijeme kako bi se spriječile neželjene posljedice i kako se zdravlje očiju ne bi dodatno pogoršalo. To znači da bi djecu trebali voditi na redovite očne preglede prije nego što napune tri godine.

Jedan od primarnih znakova strabizma je neusklađenost očiju s jednim ili oba oka koja se okreću prema unutra, van, gore, dolje ili u koso. Ako je riječ o blažem obliku strabizma, najčešći simptomi su glavobolja, naprezanje i umaranje očiju te blage smetnje u vidu, razdvojene i nestabilne slike, dvostruki vid i slično.
Uzroci strabizma

Uzroci strabizma su brojni i često ih ima više, no neki od njih su nepravilnost u građi očne jabučice, zatim u građi mišića koji pokreću oko, te nepravilnost u razvoju refleksa u mozgu koji su nužni za pravilan rad oba oka.

Kod odraslih ljudi strabizam često nastaje kao posljedica povrede glave ili oka, jer dolazi do paralize mišića koji pokreću oko. Isto tako, pojava strabizma je moguća kod bolesti štitnjače.

Tipovi strabizma

Postoji nekoliko tipova strabizma, pa tako strabizam može biti povremen i javljati se samo u određenim situacijama (za vrijeme čitanja, kada je prisutan umor) ili može biti stalan. Isto tako, strabizam može pogađati samo jedno oko, pa je u tom slučaju riječ o unilateralnom strabizmu ili oba oka na smjenu – naizmjenični strabizam. Ako je slučaj da oči gledaju u križ, tada se radi o ezotropiji, a ukoliko oči bježe prema vanjskim kutevima očiju, onda je riječ o egzotropiji.

Što se tiče samog liječenja, ako je u pitanju dijete, prije svega je potrebno nositi odgovarajuće naočale kako bi se ispravila greška refrakcije oka. Važno je napomenuti da dijete mora gledati kroz sredinu dioptrijske leće, da mu naočale uvijek stoje na mjestu. Ako je u pitanju teža slabovidnost, nužno je zatvaranje oka na duže vrijeme i uz redovite kontrole. To znači da se prekriva oko koje ima normalnu vidnu širinu kako bi se poboljšao vid kod oka koje ima slabiji vid.

Uz pomoć navedenih metoda uz liječenje funkcije vida ispravlja se i položaj očiju, no, ako samo standardne metode liječenja nisu dovoljne, potrebno je otići na operaciju. Operacija strabizma može poboljšati položaj očiju i estetski izgled, no ona je zapravo samo dio liječenja i potrebno ju je uzeti u izbor jedino ako je riječ o težem slučaju.

Liječenje strabizma u većini slučajeva nije jednostavno i brzo, no ako se reagira na vrijeme moguće ga je ublažiti ili potpuno izliječiti. Nemojte čekati, javite se u Očnu polikliniku "Okulistički centar" i dođite na pregled kod jednog od oftalmologa s preko 25 godina iskustva.

OCIJENI