OCIJENI

5 znakova da je vrijeme za posjet okulistu

Objavljeno: 20.9.2022. 8:04

Je li vam u posljednje vrijeme teško pročitati sitna slova? Naprežete oči kako biste vidjeli noću, a gledanje u zaslon računala jako vas umara? Posjet okulistu nešto je što mnogi dugo odgađaju jer misle da nemaju problem s vidom ili da je problem zanemariv. No, ako ne poduzmete potrebne korake na vrijeme, vaš vid će se vremenom sve više pogoršavati. Donosimo 5 znakova koji vam govore da morate okulistu.

  1. Lošiji noćni vid

Ako primjećujete da noću ili u polumraku slabije vidite, bilo bi dobro otići na kontrolu vida. Ako se naprežete tijekom noćne vožnje ili vam je teško noću pročitati znakove, ovo može biti početak noćnog sljepila. Noćno sljepilo prilično je često među osobama starije životne dobi i smatra se jednim od prvih simptoma sive mrene.

  1. Zamagljen vid

Ako vam je vid u zadnje vrijeme postao zamagljen i teško vam je fokusirati ga, vrijeme je za očni pregled. Ako vam slova u knjigama postaju mutna kad pokušate čitati izbliza, moguće je da ste dalekovidni ili imate astigmatizam. Kod starijih osoba ovo može biti simptom staračke dalekovidnosti.

  1. Naprezanje prilikom gledanja u ekran

Bilo na radnom mjestu, bilo u slobodno vrijeme, većina ljudi mnogo vremena provodi pred ekranom računala ili mobitela. Zbog naprezanja očiju tijekom gledanja u ekran, može doći do sindroma računalnog vida, čiji su glavni simptomi pojačano naprezanje očiju, glavobolja, poteškoće s fokusiranjem, suhoća i peckanje u očima, zamagljen ili dvostruki vid i osjetljivost na svjetlo. Ako ste iskusili ove simptome, vrijeme je da se posavjetujete s okulistom.

  1. Česte glavobolje

Glavobolje je lako zanemariti kao simptom pogoršanja vida, ali ako su postale česte, uzmite to u obzir. Prilikom pogoršanja vida, oči se naprežu, što rezultira glavoboljom. Ako radite za računalom, pri jarkom ili prigušenom svjetlu, ovo može biti početak astigmatizma i dalekovidnosti. Kako ne bi došlo do pogoršanja, što prije zakažite pregled vida.

  1. Bljeskovi u očima i plutajuće čestice

Ako vam se čini da pred očima vidite malene plutajuće čestice, to može biti znak očne bolesti. Ove sitne čestice ponekad se čine kao da plutaju ispred vas, no zapravo se nalaze unutar oka, a moguće je da ih ne vidite uvijek istim intenzitetom. Ako vam se događa da pred očima vidite bljeskove poput munje koji ometaju vaš vid, ovo također može biti simptom narušenog očnog zdravlja. U nekim slučajevima ovi simptomi mogu ukazivati na rupturu mrežnice. Zbog toga se što prije naručite na detaljan pregled oka.

Pregled oka i vida možete zakazati u Očnoj poliklinici „Okulistički centar“. Preglede obavljaju dr. Gorana Pavičić, spec. oftalmolog s 30 godina specijalističkog iskustva i dr. Irena Škegro, spec. oftalmolog s 35 godina specijalističkog iskustva, od čega 15 godina u Kliničkoj bolnici “Sestre milosrdnice” u Zagrebu. Naručite se na pregled još danas i spriječite dodatno pogoršanje vida!

https://www.okuc.hr/

OCIJENI