OCIJENI

Prehranom do boljeg zdravlja očiju

Objavljeno: 20.9.2022. 8:02

Uvriježeno je mišljenje da su slabiji vid i očne bolesti povezane s genetikom, kao i da starenjem ne možemo izbjeći pogoršanje vida. Međutim, dokazano je da naša prehrana ipak ima utjecaj na očno zdravlje. Kvalitetnom i raznovrsnom prehranom možemo očuvati vid čak i u trećoj životnoj dobi. Određene hranjive tvari imaju posebno povoljan učinak na zdravlje očiju, a to su cink, bakar, vitamini C i E, beta karoten i omega-3 masne kiseline. U nastavku pročitajte koje sve namirnice pomažu očuvati očno zdravlje.

  1. Riba

Masna riba bogata je omega-3 masnim kiselinama koje imaju povoljan učinak na zdravlje očiju, a pogotovo na suhe oči. Ako provodite puno vremena za računalom i primjećujete da su vam oči suhe, umorne i peckaju, više ribe u prehrani bit će vam od koristi. Riba najbogatija ovim dragocjenim kiselinama je tuna, losos, pastrva, skuša, sardine, inćuni, haringa.

  1. Orašasti plodovi i mahunarke

Orašasti plodovi se, baš kao i riba, često spominju u kontekstu zdrave prehrane, a dobri su i za zdravlje očiju. Osim omega-3 masnim kiselinama, orašasti plodovi bogati su vitaminom E koji štiti od očnih bolesti povezanih sa starenjem. Ako želite očuvati dobar vid, u prehranu uvrstite orahe, brazilske orahe, indijske oraščiće, kikiriki i leću.

  1. Citrusi

Poznato je da su citrusi bogati vitaminom C koji jača imunitet. No, jeste li znali da je taj vitamin važan i za dobar vid? Vitamin C djeluje kao antioksidant i pomaže u borbi protiv staračkih očnih bolesti. Zato što češće konzumirajte limune, naranče i grejpfrute.

  1. Lisnato zeleno povrće

Pretpostavljamo da kao djeca niste baš rado jeli ovo povrće, no jedete li ga danas? Redovita konzumacija lisnatog zelenog povrća dokazano štiti vid i očno zdravlje. Osim vitamina C, bogato je luteinom i zeaksantinom koji isto tako čuvaju zdravlje očiju. Povrće najbogatije ovim korisnim tvarima je špinat, kelj i raštika.

  1. Mrkva

Mrkva je vjerojatno namirnica koja se najčešće veže uz dobar vid, a njezina blagotvornost po očno zdravlje nije samo mit. Mrkva je bogata vitaminom A koji je izrazito važan za zdrave oči. Ovaj vitamin sastojak je proteina rodopsina koji pomaže mrežnici da apsorbira svjetlost, što znači da ima ključnu ulogu u očuvanju vida. Osim vitamina A, mrkva je bogata beta-karotenom, koji joj daje crvenu boju, a nužan je našem tijelu za proizvodnju vitamina A.

Osim zdrave prehrane, za očno zdravlje potrebno je povremeno obaviti kontrolu vida. Ako želite prekontrolirati svoje očno zdravlje, dobiti još savjeta o njegovom očuvanju ili su vam potrebne naočale, leće ili operativni zahvati, kontaktirajte Očnu polikliniku „Okulistički centar“.

Očna poliklinika “Okulistički centar” osnovana je 1990. godine kao prva privatna specijalistička ordinacija u Republici Hrvatskoj. Ordinacije poliklinike nalaze se na dvije lokacije u Zagrebu – u Maksimirskoj ulici 94, te ulici Drage Gervaisa 22 u naselju Špansko. Njihove liječnice imaju dugogodišnje oftalmološko iskustvo te vam pružaju vrhunsku uslugu u ugodnom ambijentu poliklinike.

https://www.okuc.hr/

OCIJENI