OCIJENI

Dječji okulist savjetuje: Kada biste trebali dovesti dijete na prvi pregled?

Objavljeno: 11.1.2022. 10:22

Jeste li znali da djeca mogu razviti ozbiljne probleme s vidom ako ih se na vrijeme ne odvede na pregled očiju? Stručnjaci upozoravaju kako kašnjenje u provjeri očiju znači da je prevencija i liječenje određenih stanja vida manje učinkovito. 

Prvi pregled očiju djeteta se obavlja unutar prvih 24 sata nakon rođenja u sklopu kompletnog pregleda novorođenčeta. 

Što je normalno kod prva tri mjeseca života novorođenčeta?

Prva dva mjeseca oči mogu povremeno gledati u križ što je posve normalno. S poboljšanom koordinacijom očiju u dobi od tri mjeseca, djeca uspješno slijede objekt na kojeg su fokusirane, tako da je taj dio vrlo lagano testirati i u slučaju problema potrebno je kontaktirati pedijatra ili pedijatricu. 

Znakovi mogućeg problema s očima uključuju:

  • Oči nisu usmjerene u istom smjeru
  • Žale se na glavobolju i naprezanje očiju 
  • Imaju problema s čitanjem
  • Imaju problem s koordinacijom ruku i očiju 
  • Neobično su nespretni 
  • Redovito trljaju oči 

Što preporučuju stručnjaci? 

Stručnjaci preporučuju da roditelji zakažu pregled vida oko treće ili četvrte godine, kako bi se potencijalna bolest očiju otkrila i prevenirala u ranim fazama.  Loš vid mogao bi uzrokovati probleme s učenjem, za što bi se mogle okriviti druge stvari. To vrijedi za malu djecu, kojoj je možda teško objasniti što ih smeta i imaju li poteškoće s vidom.

Gdje potražiti savjet? 

Očna poliklinika “Okulistički centar” osnovana je 1990. godine kao prva privatna specijalistička ordinacija u Republici Hrvatskoj. Pronađite ih na dvije zagrebačke adrese u kvartu Maksimir i Španskom. Preglede obavljaju dr. Gorana Pavičić, spec. oftalmolog s 30 godina specijalističkog iskustva i dr. Irena Škegro, spec. oftalmolog s 37 godina specijalističkog iskustva. Posjetite web stranicu za više informacija i kontaktirajte ih kako biste dobili odgovor na svoja pitanja i nedoumice od srdačnog tima stručnjaka.


OCIJENI