OCIJENI

Djeca i dobar vid: Što je važno za očuvanje dobrog vida kod djece

Objavljeno: 30.12.2020. 15:11

Vid smatramo jednim od najdragocjenijih osjetila jer čak 90% vanjskih podražaja primamo vidom. Oči ne smijemo uzimati zdravo za gotovo te bismo trebali posebno paziti na njih od malih nogu. U nastavku slijedi nekoliko važnih savjeta kako očuvati dobar vid kod djece.

Jesti zdravo

Dobro zdravlje očiju dolazi od zdravih namirnica na tanjuru. Nutrijenti poput omega –3 masnih kiselina, luteina, cinka, vitamina C i E važni su za održavanje zdravlja očiju. Takve vitamine možemo pronaći u špinatu, kelju, brokuli, kukuruzu, avokadu, kiviju, grožđu i ribama poput lososa i tune.

Odmoriti oči

Poželjno je odmoriti oči od čitanja, pisanja, igranja na računalu ili mobitelu te svakih 40 minuta do sat vremena uzeti pauze. Vrijeme na elektroničkim uređajima bi se posebno trebalo reducirati kako djeca ne bi bila izložena ekranima više od sat ili dva dnevno. Mediji poput televizije bi se trebali izbjegavati kod djece mlađe od dvije godine kako bi dijete bilo više u interakciji s odraslima, nego s uređajima.

Provoditi vrijeme u vanjskim aktivnostima

Vanjske rekreativne aktivnosti poput bicikliranja, igranja u parku ili plivanja poželjne su za sve uzraste pa tako i djecu jer promiču fizičko zdravlje, aktivnost i samim time poboljšavaju koordinaciju oko-ruka. Djeca koja više vremena provode unutar doma izložena cjelodnevnom gledanjem u ekrane, bilježe veće razine stresa, kratkovidnosti i otežano fokusiranje.

Zaštititi oči od sunčevih zraka

Kod jako male djece je preporučljivo postaviti kišobran na kolica koji će ih štititi od štetnih sunčevih UV zraka ili šešir, a kod malo veće djece poželjne su dobre sunčane naočale.

Redoviti pregledi kod očnih stručnjaka

Za djecu staru od 6 mjeseci do godinu dana, preporuča se očni pregled već u toj ranoj fazi.  Važno je rano detektirati očni problem kako bi došlo do pravovremene i uspješnije terapije. Pregled vida kod djece prije četvrte godine je postao obavezna mjera zdravstvene zaštite u Hrvatskoj. Prije se prvi pregled obavezno morao odraditi prije upisa u prvi razred, no sada je ta granica pomaknuta.
Usvojiti zdrave navike za oči

Važno je pripaziti i na to da dijete ima adekvatno osvijetljene tijekom igranja i čitanja. Važno je držati knjigu 30 ili 40 cm od očiju, a elektroničke uređaje na 50 cm ili više. Uz to, poželjno je da dijete ima i do 8 sati sna kako bi se oči odmorile.

Savjet za roditelje je da prate promjene kod djeteta u vidu crvenih očiju, učestalog trljanja, pritužbi na peckanje i umor očiju. Obratite pažnju na znakove i na vrijeme naručite svoje dijete na pregled. Posjetite očnu polikliniku Okulistički centar na adresi Drage Gervaisa 22 u naselju Špansko ili Maksimirskoj 94 i priuštite svom djetetu kvalitetnu uslugu, pravovremeni tretman i ugodan ambijent.

OCIJENI