OCIJENI

Najpovoljniji servis sustava grijanja

Objavljeno: 9.10.2017. 14:03

Dolaze hladniji mjeseci i potrebno nam je grijanje. Postoje razne vrste sustava za grijanje, stoga izbor nije nimalo lagan. Svi traže najpovoljiniji sustav grijanja, koji je ujedno i kvalitetan. Važno je napomenuti da neovisno o grijanju koje imate ili odaberete troškovi za energente će biti veliki ako kućanstvo nema kvalitetnu izolaciju. Zato je potrebno izolirati zidove, krov, prozore i vrata.

Osim toplinske izolacije na izbor sustava za grijanje utječu još vremenski čimbenici, karakteristike sustava grijanja i energenata  te cijena. Svaki sustava za grijanje mora ispunjavati sljedeće karakteristike:
 
  • ujednačeno zagrijavanje prostora
  • najmanja potrošnja energije
  • najmanja investicija
  • mali troškovi održavanja
Jednom kada ugradite sustav grijanja koji ste odabrali važno je redovito održavanje i servisiranje. Jednom godišnje pozovite servisera koji će utvrditi moguće kvarove te provjeriti plinske instalacije ili plamenike, ako je riječ o grijanju na plin.1. Grijanje na drva

Ovo je još uvijek najrasprostranjeniji način grijanja jer je vrlo povoljno. Drvo je obnovljiv energent, pa su sustavi grijanja poput peći i centralnog grijanja na drva ekološki prihvatljivi jer najmanje štete našem zdravlju. Također drvo je najjeftiniji energent, ali ipak nije najbolje rješenje za one koji su rijetko kod kuće. Ovakvi sustavi zahtijevaju redovito održavanje vatre.

2. Drveni peleti

Drveni paleti su jeftiniji do 40 posto u odnosu na druge energente. Kako se proizvode od prešanog drveta i piljevine te su CO2 neutralni,  ekološki su prihvatljivi. Rukovanje paletom i održavanje je vrlo jednostavno i čisto. Također, toplinu možete automatski regulirati pomoću termostata tako će vaša kuća uvijek biti topla.

3. Električna energija

Danas je struja vrlo dostupna te više nije najskuplji izbor jer mnoge vrste električnih grijaćih proizvode se s visokom energetskom učinkovitosti i time jamče znatne uštede električne energije. Također su lagani, prenosivi i ugradivi na različite površine. Raspoloživost, udobnost te niski troškovi instalacije i održavanja uređaja za zagrijavanje, glavne su prednosti grijanja električnom energijom.

     

4.  Grijanje na plin

Grijanje na plin jedan je od popularnih izbora jer je udobno, ne zauzima puno mjesta te se vrlo lako instalira. Cijena grijanja na plin ovisi o mjestu gdje živite, distributeru i cijeni transporta. Automatska regulacija temperature i rada kotla još je jedna prednost grijanja na plin. Veliki nedostatak se krije u opasnosti plina, što zahtijeva oprezno rukovanje i servisiranje instalacija jednom godišnje.

5. Obnovljivi izvori energije

Sve popularnije postaje grijanje pomoću obnovljivih izvora energije kao što je sunce. Solarno grijanje je ekološki najprihvatljivije s povećanom energetskom učinkovitosti. Godišnje se uštedi do 50 posto energije, a velika prednost je jednostavno održavanje. Jedini problem je što je zimi manje energije, pa je potrebno dogrijavanje drugim vrstama grijanja.

“Naša djelatnost odnosi se na servisne radove i održavanje uređaja za proizvodnju topline, solarnih sustava, prodaju opreme te postprodajnu podršku. Ovlašteni smo servis tvrtki Buderus, Junkers, BOSCH i Centrometal. Također smo specijalizirani za održavanje velikih kotlovničkih postrojenja tvrtke Buderus/Junkers/BOSCH te održavanje kotlovnica u stambenim zgradama”, objašnjavaju iz tvrtke Frigan usluge.

OCIJENI