Tko je psihoterapeut i kada mu se obratiti?

Objavljeno: 23.10.2020. 10:48

Psihoterapeut pomaže u suočavanju sa stresom, anksioznosti, depresijom, bipolarnim poremećajem, negativnim obrascima ponašanje, emocionalnim nestabilnostima i s još mnogo drugih mentalnih stanja.

Psihoterapija se može voditi i sa osobama koje boluju od psihoze, no obavezno je da se osoba vodi kod liječnika psihijatra koji i predlaže psihoterapijski tretman.
Psihoterapeut ne propisuje medikamentnu terapiju (lijekove), već radi psihoterapijski tretman.

U nastavku teksta pročitajte što se sve može očekivati od psihoterapeuta te u kojim situacijama biste mogli razmisliti o traženju pomoć u obliku psihoterapije.
Za terapeute često se kaže da djeluju kao vodiči za emocije. Neki pacijenti se osjećaju bolje i pronalaze rješenja nakon već nekoliko termina, dok je za druge psihoterapija malo kompleksnije i iscrpnije iskustvo. Psihoterapeut nema čarobni štapić kojim će riješiti sve vaše probleme, no ima iskustva u usmjeravanju ka tome.

Kod psihoterapeuta imate priliku reći sve što želite i to ono što nikome niste mogli ili htjeli reći. Psihoterapeuti vam pomažu shvatiti što je to što osjećate i ohrabriti vas za poduzimanje sljedećih koraka. Psihoterapija se može usporediti sa savjetovanjem, no ona je i nešto kompleksnija jer uključuje duboku analizu i traženje uzroka za određeno ponašanje, kao i rješenje za negativne obrasce ponašanja. Psihoterapeut može pomoći u borbi s depresijom, niskim samopouzdanjem, ovisnošću i ostalim negativnim aspektima života zbog kojih se osjećate loše ili nedovoljno dobro.

Kada se obratiti psihoterapeutu?

  • Kada se osjećate preplavljeni negativnim osjećajima
  • Kada ste većinu vremena anksiozni
  • Kada imate poteškoća u suočavanju sa svakodnevnim izazovima ili fokusiranjem na učenje ili posao
  • Kada konzumirate drogu ili alkohol na način koji nije zdrav za vaše tijelo i um
  • Kada postoji rizik od ugrožavanja vlastite ili tuđe sigurnosti
  • Kada osjećate da situacija stagnira i da ne osjećate napredak
  • Kada iskusite nasilnu situaciju
Kada imate problema s mentalnim zdravljem koje utječe negativno na svakodnevni život

Važno je naći psihoterapeuta uz kojeg vam je ugodno, kome se možete i želite povjeriti te onog koji vas razumije i prihvaća. Ako smatrate da bi razgovor sa stručnom osobom mogao pomoći pri rješavanju svakodnevnih, malih ili velikih problema, posjetite stručnog i iskusnog psihoterapeuta u Lasta savjetovanju na Kašinskoj cesti 143 D u zagrebačkom kvartu Sesvete, mob. 095 5689 758. To je mjesto gdje vam mogu pružiti stručnu pomoć, uz maksimalnu povjerljivost i poštivanje privatnosti.