OCIJENI

Dodaci prehrani: Kada i kako ih koristiti?

Objavljeno: 2.7.2024. 9:18

U današnjem užurbanom načinu života, dodaci prehrani postali su popularan način za podršku zdravlju i dobrobiti. Međutim, važno je znati kada i kako ih koristiti kako bi se postigli najbolji rezultati. Ljekarna Filipović u Zagrebu nudi stručne savjete i široku ponudu dodataka prehrani koji mogu pomoći u održavanju zdravlja.

Što su dodaci prehrani?

Dodaci prehrani su proizvodi koji sadrže hranjive tvari poput vitamina, minerala, aminokiselina, enzima, biljnih ekstrakata i drugih sastojaka. Oni se koriste za nadopunu prehrane i poboljšanje zdravstvenog stanja. Dodaci prehrani mogu biti u obliku tableta, kapsula, prašaka, tekućina ili gumenih bombona.

Kada koristiti dodatke prehrani?

 1. Nedostatak hranjivih tvari:

  • Ako imate dijagnosticiran nedostatak određenih vitamina ili minerala, dodaci prehrani mogu pomoći u nadoknadi tih nedostataka. Na primjer, nedostatak željeza može se nadoknaditi željeznim suplementima.

 2. Posebni zdravstveni uvjeti:

  • Određeni zdravstveni uvjeti mogu zahtijevati dodatnu prehrambenu potporu. Na primjer, trudnice često trebaju folnu kiselinu i željezo, dok starije osobe mogu trebati vitamin D i kalcij za održavanje zdravlja kostiju.

 3. Povećane potrebe za hranjivim tvarima:

  • Osobe koje se bave intenzivnim fizičkim aktivnostima, poput sportaša, mogu imati povećane potrebe za određenim hranjivim tvarima kao što su proteini, vitamini i minerali.

 4. Podrška imunološkom sustavu:

  • U vrijeme povećane izloženosti virusima i bakterijama, dodaci prehrani poput vitamina C, cinka i probiotika mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava.

 5. Poboljšanje općeg zdravlja:

  • Dodaci prehrani mogu se koristiti za opću podršku zdravlju, uključujući poboljšanje energije, podršku mentalnom zdravlju i očuvanje zdravlja kože, kose i noktiju.

Kako koristiti dodatke prehrani?

 1. Konzultirajte se sa stručnjakom:

  • Prije nego što počnete koristiti dodatke prehrani, važno je konzultirati se s ljekarnikom, liječnikom ili nutricionistom. Stručnjaci u Ljekarni Filipović mogu vam pomoći odabrati prave dodatke za vaše potrebe.

 2. Pratite upute:

  • Uvijek pratite upute na pakiranju dodataka prehrani. Prekoračenje preporučenih doza može biti štetno.

 3. Uzimanjem s hranom ili bez hrane:

  • Neki dodaci prehrani se bolje apsorbiraju kad se uzimaju s hranom, dok se drugi preporučuju uzimati na prazan želudac. Provjerite upute ili se posavjetujte s ljekarnikom.

 4. Redovitost:

  • Za najbolje rezultate, dodaci prehrani trebaju se uzimati redovito. Postavljanje podsjetnika može vam pomoći da ne zaboravite uzeti svoje dodatke.

 5. Praćenje učinaka:

  • Obratite pažnju na svoje tijelo i bilježite sve promjene koje primijetite. Ako primijetite bilo kakve nuspojave, odmah se obratite stručnjaku.

Za pitanja o dodacima prehrani obratite se Ljekarni Filipović. Ljekarna Filipović je vodeća ljekarna u Zagrebu, poznata po svojoj posvećenosti kvaliteti, stručnosti i zadovoljstvu klijenata. S dugogodišnjim iskustvom u pružanju farmaceutskih usluga, Ljekarna Filipović je vaš pouzdani partner za sve potrebe vezane uz zdravlje. Posjetite našu Facebook stranicu i otkrijte kako vam možemo pomoći da poboljšate svoje zdravlje i dobrobit.

OCIJENI