OCIJENI

Vitamini i zdravlje: Kako prepoznati deficit određenih vitamina

Objavljeno: 17.2.2022. 13:36

Ljudskom organizmu potrebno je 13 esencijalnih vitamina koje je moguće dobiti iz hrane. Budući da svaki od vitamina ima različitu ulogu u tijelu, deficit pojedinog vitamina može imati brojne negativne posljedice po zdravlje, ovisno o tome koji vam vitamin nedostaje.

Vitamini su složene molekule prisutne u voću, povrću, žitaricama, mesu i morskim plodovima. Stoga ne čudi da je često nedostatak vitamina povezan s prehranom. Svaki vitamin se nalazi u više od jedne vrste hrane, a neke su namirnice posebno su obogaćene vitaminima.

Zbog nedovoljnog unosa vitamina putem hrane, ali i različitih fizičkih stanja poput bolesti može doći do deficita pojedinog vitamina ili više njih. Nedostaci vitamina u organizmu mogu se otkriti krvnim pretragama. Osim promjenom prehrane, deficit vitamina moguće je ispraviti uzimanjem gotovih vitaminskih pripravaka. 

Postoji niz različitih simptoma koji mogu ukazivati na nedostatak vitamina. Obično su učinci deficita vidljivi tek nakon nekoliko mjeseci u kojima niste unijeli dovoljno određenog vitamina. 

Neki od uobičajenih simptoma nedostatka vitamina su:

  • Umor i manjak energije
  • Gubitak gustoće kostiju
  • Suha koža i kosa
  • Depresija
  • Razdražljivost 
  • Lako stvaranje modrica ili krvarenja
  • Loše zacjeljivanje rana 
  • Promjene boje kože (male, ravne, svijetle mrlje na koži)

Izrazito je važno prepoznati nedostatak vitamina na vrijeme jer produženi nedostatak vitamina može uzrokovati ozbiljnije zdravstvene probleme koji se možda neće moći poboljšati čak ni liječenjem. Dugotrajni deficit određenih vitamina može uzrokovati stanja poput: smanjenje osjeta ruku i stopala, slabost nožnih prstiju, gubitak vida, gubitak pamćenja, tahikardiju, kratkoću daha te promjene u ponašanju.

Nedostatak vitamina može biti ozbiljan problem tijekom trudnoće jer može rezultirati problemima u razvoju djeteta. Zapravo, nedostatak vitamina može imati najveće posljedice tijekom prvih 10 tjedana trudnoće kada većina žena niti ne zna da su trudne.

Liječenje deficita vitamina vrlo je jednostavno te uključuje nadoknadu pojedinog vitamina ili više njih. Međutim, ako je određeno zdravstveno stanje uzrok vašeg nedostatka vitamina, prije svega je potrebno je liječenje tog stanja. Osim promjene prehrane i konzumacije onih namjernica koje su bogate vitaminima koji vam nedostaju, deficit vitamina lako možete izliječiti uzimanjem gotovih pripravaka. 

U svakom slučaju, potrebno je prethodno se konzultirati s liječnikom ili ljekarnikom. Vrhunski farmaceuti u Ljekarnama Filipović rado će vam dati savjet i preporučiti vam najbolji pripravak ili lijek za vaše stanje.

U Ljekarnama Filipović možete obaviti kontrolu vitaminsko-mineralnog statusa u organizmu, jednako kao i kontrolu tlaka, tjelesne težine te šećera u krvi. Sve dodatne informacije možete pronaći na njihovom Facebook profilu, ili na adresi Zagorska 42 na zagrebačkoj Trešnjevci.

OCIJENI