OCIJENI

Liječenje zuba: endodontska terapija

Objavljeno: 25.1.2023. 13:03

Koliko puta ste čuli za endodontsku terapiju, no niste bili sigurni na što se točno odnosi?

Endodontska terapija liječi patološke probleme koji zahvaćaju zubni živac, odnosno bavi se prevencijom i liječenjem zubne pulpe. Do potrebe za ovakvom terapijom najčešće dolazi zbog nastanka karijesa koji nakon što razori caklinu, dolazi do zubne pulpe i oštećuje ju.  Ako se na vrijeme ne liječi, takav proces dalje dovodi do upale kosti i razvoja granuloma.

U nastavku teksta su objašnjeni svi termini potrebni za razumijevanje ove terapije, kao i sam cilj endodontskog liječenja.

Zubna pulpa sadrži krvne žile, živce i vezivno tkivo koje bitno utječe na zdravlje zuba. Nalazi se unutar krune zuba i korijenskih kanala. Kada se zubna pulpa ošteti, osjećamo bol i posjećujemo stomatologa.

Granulom je upala korijena i on može rasti brzo ili sporo, a može i mirovati bez pretjerano izraženih simptoma. Ipak, najčešće uz razvoj granuloma dolazi jaka bol što na kraju zahtijeva endodontsku terapiju.

Cilj terapije jest sačuvati zub i ne vaditi ga tako što se sprječava širenje infekcije i granuloma.  Zub koji se tretira na ovaj način je kasnije posve funkcionalan i na njega se može dalje odrađivati postavljanje krunice i mosta. Unatoč tome što je korijen zuba bio dosta oštećen, terapija uspijeva održati zdravlje korijena i tkiva oko zuba.

Važno je javiti se stomatologu ako imate neke od sljedećih simptoma:

  • Bol pri zagrizu
  • Pulsirajuća bol
  • Osjetljivost zuba na promjenu temperature
  • Pojava otekline
Navedeni simptomi mogu biti pokazatelj brojnih stanja, no u svakom slučaju nije poželjno reagirati tek kada dođe do osjetne boli. Potrebno je redovito odlaziti na stomatološke preglede kako bi se svaki problem prepoznao u dovoljno ranoj fazi. Pregled i razgovor sa stomatologom će pokazati ima li potrebe za endodontskom terapijom.

Stručnjaci u endodontskoj terapiji se svakako nalaze u Centru dentalne medicine Basić i Pavlović u zagrebačkom naselju Vrapče, na adresi Gospodska 27. Uz njihovo dugogodišnje iskustvo i kontinuirano učenje, blistav osmijeh i dobro zdravlje su vam osigurani, a zbog individualnog pristupa i posvećenosti svakom pacijentu, poželjet ćete i češće dolaziti stomatologu.

OCIJENI