OCIJENI

Fluoridacija zubi: Prednosti i rizici

Objavljeno: 18.6.2024. 9:24

Održavanje zdravlja zubi i usne šupljine ključno je za opće zdravlje i dobrobit. Fluoridacija zubi jedna je od najefikasnijih metoda prevencije karijesa, ali kao i svaka dentalna procedura, ima svoje prednosti i rizike. U Centru dentalne medicine Basić i Pavlović u Zagrebu, posvećeni smo pružanju informacija i skrbi koja će vam pomoći da donesete najbolje odluke za svoje dentalno zdravlje.

Što je fluoridacija zubi?

Fluoridacija zubi podrazumijeva primjenu fluorida na zubnu površinu radi jačanja cakline i sprječavanja karijesa. Fluorid je prirodni mineral koji se nalazi u vodi, hrani i mnogim zubnim pastama, a njegova pravilna upotreba može značajno smanjiti rizik od zubnih oboljenja.

Prednosti fluoridacije zubi

  1. Prevencija karijesa: Fluorid pomaže u sprječavanju karijesa jačanjem zubne cakline i remineralizacijom oštećenih područja. Redovita primjena fluorida može smanjiti nastanak karijesa za čak 25-30%.

  2. Reparacija početnih oštećenja: Fluorid može pomoći u popravljanju početnih oštećenja na zubima prije nego što se razvije pravi karijes. Ovo je posebno važno za djecu i mlade, čiji zubi su podložniji oštećenjima.

  3. Ekonomična i dostupna metoda: Fluoridacija je jednostavna, brza i ekonomična metoda koja je lako dostupna većini populacije kroz zubne paste, vodu za ispiranje usta i profesionalne tretmane kod stomatologa.

Rizici fluoridacije zubi

  1. Fluoroza: Prekomjerna izloženost fluoridu tijekom razvoja zuba može uzrokovati dentalnu fluozu, stanje koje se manifestira bijelim mrljama ili prugama na zubima. Iako je fluoroza obično blaga i estetski problem, važna je kontrola unosa fluorida kod djece.

  2. Alergijske reakcije: U rijetkim slučajevima, neki ljudi mogu imati alergijske reakcije na fluorid. Simptomi mogu uključivati osip, iritaciju i nelagodu u usnoj šupljini.

  3. Kontrola doze: Važno je koristiti odgovarajuću količinu fluorida, posebno kod djece, kako bi se izbjegli potencijalni negativni učinci. Preporuča se korištenje zubnih pasti s odgovarajućom koncentracijom fluorida i nadzor odraslih tijekom četkanja zubi djece.

Fluoridacija zubi je učinkovita metoda prevencije karijesa koja, uz pravilnu upotrebu, može značajno doprinijeti zdravlju vaših zubi. U Centru dentalne medicine Basić i Pavlović, predani smo pružanju najkvalitetnije skrbi i edukacije kako bi naši pacijenti mogli uživati u zdravom i lijepom osmijehu.

Ako imate pitanja ili trebate savjet o fluoridaciji i drugim dentalnim tretmanima, kontaktirajte nas danas i dogovorite konzultacije. Naš ljubazni tim spreman je pomoći vam na putu do optimalnog dentalnog zdravlja.

Posjetite nas u Centru dentalne medicine Basić i Pavlović u Zagrebu i uvjerite se u kvalitetu naših usluga. Vaše zdravlje i osmijeh su naš prioritet!

OCIJENI