OCIJENI

Zašto je važno skidanje kamenca sa zuba?

Objavljeno: 13.10.2020. 12:34

Koliko je važna briga o zubima, to već i vrapci na grani znaju. Održavanje osnovne higijene usne šupljine, odnosno zubi, iznimno je važno za zdravlje zube, a time i održavanje kvalitete života i brojne financijske uštede.

No, koliko znate o kamencu na zubima?

Ako ste na zubima primijetili sloj tvrdih bijelih ili žućkastih naslaga, gotovo sigurno se radi o zubnom kamencu. Problem jest što zubni kamenac, osim što nije vizualno privlačan, može dovesti do ozbiljnih posljedica za zdravlje zubi. Naime, zubni kamenac sadrži velike količine bakterija koje utječu na stvaranje kiseline. Kiselina pak narušava strukturu cakline zuba i dovodi do nastanka karijesa, što može dovesti i do upale zubnog mesa.

Na nastajanje zubnog kamenca utječe nekoliko jednostavnih faktora:

  • Osnovni faktor za stvaranje zubnog kamenca jest plak. Zubni plak jest naslaga koja se stvara na zubima već nekoliko sati nakon pranja zubi. Nakon otprilike 7 dana, naslage plaka otvrdnu, odnosno mineraliziraju, čime nastaje kamenac.
  • Na stvaranje zubnog kamenca uvelike utječe osnovna higijena usne šupljine, ali i hrana koja se konzumira. Primjerice, žvakanje mekane i ljepljive hrane, poput slatkiša, omogućava lakše zadržavanje nečistoće na zubima.
  • Slina, genetika, loš položaj zubi koji onemogućava dobro čišćenje, odnosno higijenu, loši protetski i drugi stomatološki radovi, također pridonose stvaranju zubnog kamenca.

Kako se riješiti zubnog kamenca?

Sada kad smo se upoznali s važnosti opreza oko zubnog kamenca, dobro je znati da postoji rješenje. Naime, osim redovitog četkanja zubi koje sprječava brojne stomatološke probleme, pa tako i može umanjiti mogućnost stvaranja zubnog kamenca, posjet stomatologu vam je najkvalitetnije i najisplativije rješenje za uklanjanje zubnog kamenca.

Stomatolozi zubni kamenac uklanjaju ultrazvučnim aparatom, što se predstavlja najučinkovitijim i bezbolnim načinom, a također se koriste i sonični uređaji. U stomatološkoj ordinaciji Bekavac Dario dr. stom., svakako savjetuju redovite provjere i čišnjenje zubi od kamenca. Ipak je svaki korak brige za zube korak ka zdravlju i kvalitetnijem životu.

No, iz ordinacije dr. Bekavca također napominju da se zubni kamenac često vraća, stoga je potrebno održavati higijenu zubi i usne šupljine, kao i redovito posjećivati stomatologa, jer bez stručne brige, nikad nećete biti u potpunosti sigurni u zdravlje svojih zubi.

OCIJENI