OCIJENI

Što je to pjeskarenje zubi i kada vam je potrebno?

Objavljeno: 5.1.2021. 9:17

Pjeskarenje zubi je proces koji čuva zube od kamenca i bolesti zubi do kojih on može dovesti. Uz to održava naš osmijeh lijepim, bijelim i zdravim. Što je zubni kamenac, koje bolesti može uzrokovati te kako se boriti protiv istoga pročitajte u nastavku teksta.

Što je zubni kamenac?

Zubni kamenac je nakupina nečistoća i bakterija na površini zuba. Zubni kamenac proizvodi nepogodne kiseline koje mogu ugroziti caklinu zuba, uzrokovati karijes, a potom bolest zuba ili gubitak zuba. Zub gubi bijelu boju i izgleda nezdravo. Snažno se nadovezuje na zub i mogu ga ukloniti samo stomatolozi tehnikom poput pjeskarenja i uklanjanja zubnog kamenca.
Važno je uspostaviti i razliku između plaka i kamenca. Plak je bezbojan, a sastoji se od nakupina bakterija koje se talože na površini zuba. Nakupine plaka mogu dovesti do problema sa zubima, nečistoće ili lošeg  zadaha. Plak se počinje stvarati na zubu brzo nakon jela i zato je važno prati zube dvaput ili triput dnevno. Redovito čišćenje zuba zubnim koncem je također poželjna zdrava navika.

Što sve može uzrokovati zubni kamenac?
 • Gingivitis ili upala desni: glavni uzrok gingivitisa je stvaranje plaka, bakterija, kamenca oko zuba, na njima ili između njih. Bakterije nadraživanjem desni dovode do upale desni.
 • Parodontitis: upala paradonta dolazi zbog pogoršanja gingivitisa. Radi se o upali periodontalnog ligamenta, gingive, cementa i alveolarne kosti.
 • Gubitak zuba: oštećenje tkiva uzrokuje odvajanje zubi od zubnog mesa zbog čega se stvaraju mali prostori u kojima se skuplja plak, infekcije i problemi. Ako se ne liječi na vrijeme, može doći do gubitka zuba.

Kako izgleda postupak pjeskarenja?
 • Žute mrlje se uklanjaju uz pomoć aparata koji pod tlakom izbacuje sitna zrnca pijeska raspršena u vodi
 • Postupak je bezbolan i izvodi se bez lokalne anestezije
 • Nakon odstranjivanja kamenca, zubi se poliraju. To ih čini glatkima i manje podložnima ponovnom stvaranju kamenca
 • Postupak traje od 15 do 30 minuta, ovisno o individualnim potrebama i količini naslaga
 
Prednosti pjeskarenja:
 • Glatki i blistavi zubi
 • Efekt izbijeljenih zuba
 • Uklanjanje i najtvrdokornijih nečistoća
 • Znatno manje nakupljanje nečistoća na zube nakon tretmana
 • Sprječavanje paradontoze, gingivitisa, gubitka zuba
 
Ako se pitate koliko često vaši zubi trebaju postupak pjeskarenja – nema ispravnog i univerzalnog odgovora. Sve ovisi o različitim životnim navikama, prehrani, genetici i dosadašnjoj brizi o zubima. Najbolje je da se posavjetujete sa stomatolozima i u suradnji s njima sačuvate ljepotu i zdravlje svog osmijeha.

Stomatološka ordinacija Bekavac je obiteljska privatna ordinacija u kojoj rade dr. dent. med Marina Bekavac i dr. dent. med Dario Bekavac. Rad ove ordinacije zasnovan je na znanju i stalnom stručnom usavršavanju u zemlji i inozemstvu te modernoj tehnologiji i najkvalitetnijim materijalima.
Odaberite stomatologa koji brine za vaš osmijeh.

OCIJENI