OCIJENI

Zašto zaštititi stare knjige?

Objavljeno: 3.6.2020. 11:15

Još čuvate stare knjige od bake ili djeda na tavanima ili u podrumima? Tomovi ruskih klasika ili starih rječnika iz razdoblja prije Prvog svjetskog rata imaju za vas sentimentalnu vrijednost. Ne želite ih prodati u antikvarijat ili dati u knjižnicu ili muzej, no bojite se da će se knjige promijeniti, tj. propasti u takvim tavanskim ili podrumskim uvjetima?

Ne morate se brinuti, postoji rješenje. Knjige možete zaštititi kod stručnjaka.

Osim sentimentalne vrijednosti čuvanja knjiga, kod čuvanja nezaštićenih knjiga postoji opasnost za vaše zdravlje, ako je papir starih knjiga postao pljesniv, u poplavi ili od podrumske hladnoće ili je tretiran insekticidom. U takvom slučaju vam preporučujemo da zaštitite svoje stare knjige uz pomoć MK knjigovežnice i kartonaže, čije će stručno osoblje vaše knjige osim toga pregledati, očistiti, stranice uvezati i restaurirati ako je potrebno.

MK knjigovežnica i kartonaža laminacijom (zaštita specijalnom folijom nanesenom vrućim postupkom) će napraviti restauraciju vaših starih knjiga. Stare knjige, časopise i novine, čiji su se listovi odvojili zbog dugogodišnjeg čitanja i okretanja stranica ručno će uvesti klasičnim uvezom nove građe. Sve knjige popravljaju specijalnim materijalima predviđenim u tu svrhu. Za takvu restauraciju i zaštitu stare građe zadužen je iskusni restaurator tehničar koji posjeduje dozvolu za restauraciju arhivske i knjižne građe te umjetnina na papiru od Ministarstva kulture.

Specijalni obrt, MK knjigovežnica i kartonaža, na zagrebačkom području posluje još od 1989. godine i surađuje s brojnim zagrebačkim kulturološkim ustanovama, kao što je Etnografski muzej, Filozofski fakultet u Zagrebu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Knjižnice grada Zagreba, Muzej za umjetnost i obrt. Ako ste u potrazi za stručnom zaštitom vaših starih knjiga i želite da vam još dugo požive na policama vaše biblioteke, svakako se obratite MK knjigovežnici i kartonaži.

OCIJENI