Produljite vijek svojih knjiga

Objavljeno: 20.12.2017. 14:23

Knjige su oduvijek važne jer sve što cijeli život učimo, učimo iz knjiga različitih područja. Bilo da volite knjige kupovati ili posuđivati, ili pak imate svoju vlasitu malu kućnu biblioteku, “recept za čuvanje starih knjiga” svakako će Vam pomoći u produljenju vijeka knjiga. Pretpostavljamo da ste o knjigama razmišljali više o sadržaju, a manje o sastavu.Jeste li znali?
  • Knjiga je organskog sastava, napravljena od produkata biljnog i životinjskog porijekla
  • Sastoji se od stranica i korica
  • Ovisno o tisku, sranice mogu biti otisnute zasebno ili unutar grupa. Te grupe nazivaju se arci.
  • Vrste uveza su kožni, platneni, kombinacija platnenih i kožnih te dr.
  • Uzroci propadanja mogu biti mehanički, biološki i kemijski.
  • Na rok trajanja papira posebice utječe vlažnost zraka,temperatura prostora i način pohrane.

Zbog navedenih informacija vrlo je korisno znati kako i gdje čuvati određene knjige kako bi ih zaštitili od mehaničkih uzroka propadanja poput pucanja kože omota ili odvajanje korica od knjižnog bloka. Koža se može oprati neutralnim sapunom. Mrlje od voska svakako prvo otklonite laganim grebanjem. Također, ako uvez s vremenom izgubi sjaj potrebno je utrljati mast za održavanje kože. Mrlje od kave, čaja ili nekog drugog napitka često je vrlo teško ukloniti. Zbog toga svakako probajte iste ukloniti sa mješavinom vode i alkoholnog octa.

Pod atmosferske uzroke ubraja se vlažnost zraka. Kako bi knjige zaštitili od vlažnosti zraka potrebno ih je držati u ujednačenim uvjetima. Knjige trebaju biti čiste. Svakako ih redovito čistite od prašine. Knjige je poželjno držati u zatvorenim ormarima kako bi se zaštitile od prašine i jakog svjetla. Također, stari savjet je da između par stranica knjiga umetnete lovorov list koji će knjigu uspješno zaštiti od kukaca.Naravno, od raznih uzorka propadanja knjige najbolje ćete istu zaštiti ako kupite omote koji će zasigurno produžiti vijek trajanja svake knjige. Kontaktirajte Mk knjigovežnicu i kartonažu čiji će Vam resturator sve knjige uspješno popraviti: “Sve  knjige  šivamo ručno, te popravljamo specijalnim materijalima predviđenim u tu svrhu. Za restauraciju papira (knjiga) koristimo samo bezkiselinske materijale od provjerenih dobavljača kao što je Japanski papir (Japiko) arhivska ljepenka i slično. Sav materijal je pohranjem u specijalnom regalu, gdje je zaštićen od utjecaja svjetla, prašine i drugih oštećenja.”