OCIJENI

Kako vam MK knjigovežnica može pomoći u restauraciji starih knjiga?

Objavljeno: 7.2.2023. 11:45

Svaka knjiga ima svoju vrijednost, bila ona novčana ili sentimentalna. Tijekom godina, knjige se oštećuju, što od upotrebe, što od uvjeta skladištenja. Najčešći prirodni uzročnici oštećenja na knjigama su temperatura, vlaga, svjetlost, plijesan i štetočine poput moljaca. Ponekad oštećenja nastaju zbog nepravilnog rukovanja i skladištenja, a u nekim je slučajevima glavni krivac jednostavno zub vremena. Koji god uzrok oštećenja bio, vaše se knjige mogu uspješno restaurirati u MK knjigovežnici!

Restauracija vrijednih knjiga

Kada se radi o restauraciji vrijednih knjiga, mnogi brinu hoće li tijekom popravka doći do oštećenja koja bi mogla sniziti vrijednost knjige. Zbog toga se restauraciji pristupa oprezno i s velikom pažnjom. Restauratori paze da svojim postupcima ne umanje vrijednost knjige, a posebno paze da ni na koji način ne utječu na specifična obilježja knjige koja bi umanjila ili uvećala njezinu vrijednost. Prije same restauracije radi se procjena, kako bi se uvidjelo je li knjigu uopće moguće popraviti i koji je najbolji način za to.

Procjena knjiga za restauraciju

Oštećenja na knjigama mogu biti minimalna poput nekoliko poderanih stranica, pa sve do ozbiljnih oštećenja poput slomljenog hrpta. Osim o težini oštećenja, način restauracije ovisi o još nekoliko faktora:

  • Struktura uveza (ušiven ili lijepljen uvez)

  • Vrsta papira

  • Stanje papira

  • Vrijednost knjige

  • Buduća namjena knjige

Procjena svih ovih faktora pomaže restauratorima da pronađu najbolji način restauracije knjige. Također, važno je razmisliti i o vrijednosti knjige. Ima li ona povijesnu, sentimentalnu ili samo informativnu vrijednost?

Koje sve postupke uključuje restauracija knjige u MK knjigovežnici?

U MK knjigovežnici radi se restauracija sa svom pratećom dokumentacijom. Obrt posluje od 1989. godine i pružaju sve usluge vezane uz knjigovezačke radove. Donosimo nekoliko postupaka koji su sastavni dio restauracije starih knjiga:

  • Popravak i čišćenje stranica

Stare stranice najprije je potrebno očistiti od prašine, a potom se popravljaju poderane stranice i eventualna druga oštećenja. Pri tome se koriste beskiselinski materijali od provjerenih dobavljača kao što je Neschenov filmoplas, Japanski papir (Japiko) i slično.

  • Zaštita restauriranog papira laminacijom

Kako bi se produžio vijek obnovljenih stranica i kako bi se spriječila ponovna oštećenja, radi se zaštita papira ručnom laminacijom japanskim papirom.

  • Uvez u kožu ili polukožu

Ako je knjiga ozbiljno oštećena, ponekad je jedino rješenje napraviti novi uvez. U MK knjigovežnici rade specijalne uveze u kožu ili polukožu s francuskim hrptom. Sve se knjige šivaju ručno, a nakon što se knjigama podare nove korice, na njih je moguće otisnuti naslov u zlatu ili drugim bojama.

Za restauraciju stare građe zadužen je restaurator tehničar s dozvolom za rad na restauriranju arhivske i knjižne građe te umjetnina na papiru od Ministarstva kulture. Restauraciji knjiga pristupa se s velikom pažnjom i preciznošću.  Sav materijal za restauraciju čuva se u specijalnom regalu, gdje je zaštićen od utjecaja svjetla, prašine i drugih oštećenja.

Posjetite MK knjigovežnicu i dopustite restauratorima da udahnu nov život vašim starim knjigama!


OCIJENI