OCIJENI

Kvalitetan restaurator starih knjiga

Objavljeno: 11.4.2022. 14:55

Postoje usluge restauracije koje vašoj staroj knjizi pružaju nov izgled, trajnost i vraćanje u izvornu verziju.

U vašem se podrumu ili na tavanu možda nalaze stare knjige od vaših baka i djedova koje imaju veliku sentimentalu vrijednost. Ako ih nastojite zadržati, to je još jedan od razloga za restauraciju. Nemojte dopustiti propadanje knjiga koje su vam važne, predajtee ih u stručne ruke i obnovite ih. 

Zašto je vašim starim knjigama potrebna restauracija?

Postoje mnogi čimbenici koji utječu na propadanje knjiga: vlaga, temperatura, svjetlost, kiselost te utjecaj čovjeka, odnosno rukovanje i skladištenje. Procesom restauracije ne narušava se izvorni izgled knjiga. Restauracija je krajnji oblik zaštite koji se provodi kad je šteta već učinjena! Iako sam proces ne zvuči toliko komplicirano, potrebno je „samo“ 30-ak godina iskustva!

Gdje odnijeti svoje stare knjige?

Obrt koji svoj posao radi s ljubavlju već više od 30 godina okuplja stručnjake koji spašavaju i ono što ste već davno otpisali. 

Usluge koje nudimo su:

  • restauracija starih knjiga sa ručnom laminacijom japanskim papirom
  • popravci i uvezi starih knjiga, časopisa i novina
  • klasični uvezi nove građe
  • tisak u zlatu ili drugim bojama
  • specijalni uvezi u kožu ili polukožu sa francuskim hrptom.
  • Ako se pitate tko obavlja restauraciju stare građe, za to je zaslužen naš restaurator tehničar s dozvolom za rad na restauriranju arhivske i knjižne građe te umjetnina na papiru od Ministarstva kulture. Vrlo je važno da ovaj posao obavi profesionalac, tako će vaša knjiga puno duže trajati, a njezin će „novi stari“ izgled biti odličan, kvalitetan i precizno izrađen. 

Ručni rad – individualan popravak svake knjige

U MK knjigovežnici, sve  knjige šivaju se ručno, a zatim se njihov popravak vrši specijalnim materijalima predviđenim upravo za tu svrhu. Taj je materijal pohranjen u specijalnom regalu, gdje je zaštićen od utjecaja svjetla, prašine i drugih oštećenja. Ako ste se prisjetili svojih starih knjiga, nemojte predugo razmišljati ili odgađati – donesite ih u Voćarsku 106 u Zagrebu! 

OCIJENI