OCIJENI

Dental Mimica

Ivane Brlić Mažuranić 2c, 10 000, Zagreb

Brižna njega za bezbrižan osmijeh... i tako od 1998. godine.

U čemu je razlika između „dobre“ i „loše“ krunice ?

0 pregleda/dan | Objavljeno: 09.03.2024. 16:04

Razlika između „dobre“ i „loše“ krunice

Problemi s kojima se mnogi pacijenti susreću nakon protetskih radova su upale, povlačenje zubnog mesa i vidljivost rubova krunica. Što pridonosi ovom , te kako minimalizirati mogućnost da se to dogodi ?


Postoje dvije tehnike preparacije (brušenja) zuba za krunicu i obje se koriste. Tehnika brušenja zuba „bez stepenice“ Zub se brusi tangencijalno, na način da se prati linija zuba te se zub smanjuje podjednako iznad i ispod razine gingive.

Rubovi krunica nakon cementiranja „izrastaju“ iz zubnog mesa te se ono priljubljuje uz rub krunice a ne uz zub.To je brža i jednostavnija tehnika, ali omogućuje da se u prostoru (ispod razine zubnog mesa) koji je stvoren između ruba krunice i prirodnog zubnog tkiva zadržava hrana i razvijaju bakterijea. Uslijed nedostatne higijene to dugoročno može dovesti do povlačenja zubnog mesa i vidljivosti ruba krunice,što je estetski neprihvatljivo. Tehnika „na stepenicu“ Zub se brusi na način da se radi stepenica uz rub zubnog mesa na koju „sjeda“ krunica.
To je kompliciraniji način brušenja koji zahtijeva više vremena i preciznosti, ali je u pogledu smanjenja problema sa zubnim mesom kvalitetniji. Zub ili nadogradnja na koju će krunica „sjesti“ bruse se tako da se uzima u obzir debljina krunice, te ona nakon cementiranja prati prirodnu liniju zuba i ne ostavlja prostor u kojem se mogu razvijati bakterije. Desni se priljubljuju uz krunicu kao i nekada uz pravi zub. Odstojećeg ruba nema te u slučaju da pacijent higijenu održava na zadovoljavajući način, mogućnost da dođe do problema sa zubnim mesom svedena je na najmanju moguću mjeru. Kod zuba brušenih tehnikom „bez stepenice“ neće nužno rezultirati navedenim problemima. Ako su stručno napravljene i uz dobru higijenu, kod velikog broja pacijenata mogu izvrsno služiti godinama, ali postoji konkretna prednost u načinu kako pristupamo izradi zubnih nadomjestaka koristeći tehniku brušenja na „stepenicu „.

https://dental-centar-mimica.hr/

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI