OCIJENI

Dental Mimica

Ivane Brlić Mažuranić 2c, 10 090, Zagreb

ZDRAVLJE I LJEPOTA ZA VAS - PRIORITET ZA NAS - stručno, kvalitetno, pristupačno, prilagođeno svima

Kada su vam potrebne zubne krunice?

Objavljeno: 16.8.2021. 15:27

Zubne krunice se često izrađuju kao bi zaštititi zub u slučajevima kada je zub izgubio svoju funkciju ili je pukao, oslabio ili je prethodno bio endodontski liječen. Zubne krunice se izrađuju i u slučaju kada nedostaju neki zubi kako bi se nadomjestio odnosno upotpunio zubni niz.

Zubne krunice odnosno zubne navlake su fiksni protetski nadomjestak koji u potpunosti imitira veličinu, oblik i boju prirodnog zuba te se trajno cementira na prirodni zub ili implantate. Krunica prekriva čitav vidljiv dio postojećeg zuba te ujedno predstavlja njegovu novu površinu. Više povezanih krunica čini zubni most kojim saniramo nedostatak zuba.
Zubne krunice kao zaštita zuba

Glavni razlog ugradnje zubnih krunica je povratak izgubljene funkcije zuba, jačanje zuba jednako kao i popravljanje njegove estetike. Isto tako, krunice se izrađuju kako bi se korigirao izgled i boja zuba, a samim time dobio lijep i prirodan osmijeh.

Najčešće se krunice rade u slučajevima kada je prirodni zub izrazito oštećen i oslabljen karijesima stoga ispuni ne mogu u potpunosti nadomjestiti izgubljeni dio. Zubi koji su imali veće karijese kao i endodontski liječeni zubi nakon terapije obično imaju velika oštećenja te ih je potrebno sanirati i zaštititi pomoću krunica.

Zubne krunice kao nadomjestak izgubljenih zuba

Kada u zubnom nizu nedostaje jedan ili više zuba izrađuje se zubni most - više zubnih krunica povezanih u jednu cjelinu. Zubni most se sastoji od zubnih kruna koje prekrivaju zub i krunica koje se nalaze između njih, a koje nadomještaju izgubljene zube.  Sve krune su konstrukcijom koja se nalazi ispod keramike povezane. Vanjski izgled, gdje su krune sa svih strana presvučene keramikom, daje dojam da je svaki zub postavljen kao samostojeći- odvojen od drugih.

Zubni most ima višestruke uloge, osim nadomještanja zubi, sprečavanja propadanja i naginjanja zubi koji graniče sa praznim prostorom, spuštanja zuba iz susjedne čeljusti u prazan prostor vraća se i funkcija, odnosno pravilna mogućnost žvakanja hrane.                                     
Iznimno je važno pravovremeno nadomjestiti zube koji nedostaju.

Kandidati za zubne krunice su:
  1. Osobe koje imaju manjkave zube tj. zube uništene karijesom - krunice, kod takvih pacijenata služe kao zaštita oštećenom zubu
  2. Osobe koje imaju zube s opsežnim ispunom (plombom) – i u ovom slučaju krunice su izvrsna zaštita
  3. Osobe koje imaju endodontski liječene zube - u takvim slučajevima krunice služe kao svojevrsna zaštita od pucanja. Naime, kada fali veliki dio zuba, koji je uništen karijesom, takav zub ne može izdržati opterećenja koja normalan zdravi zub može stoga je u tom slučaju potrebno takav zub ojačati, ali i vratiti mu estetiku ugradnjom krunice.
  4. Osobe kojima je ugrađen jedan ili više dentalnih implantata, trebaju krunice kao nadogradnju na implant kako bi uspješno nadomjestili izgubljeni zub.
  5. Osobe kojima nedostaju neki zubi u čeljusti trebaju zubni most - nekoliko krunica spojenih u jednu cjelinu, kako bi se upotpunio zubni niz te se na taj način spriječilo propadanje zuba u susjednoj čeljusti i zuba uz prostor gdje nedostaju zubi.
Iako je vijek trajanja krunica vrlo dug te najčešće varira između 10 do 20 godina, njihova dugotrajnost uvelike ovisi o oralnoj higijeni osobe.
Sama krunica ne može dobiti karijes, ali zub ispod nje može. Također, loše navike poput grickanja noktiju, jedenje leda ili noćno škripanje mogu znatno skratiti vijek trajanja krunica.

Proces postavljanja krunica započinje detaljnim pregledom zubi i desni, pri kojem se koriste rendgenske snimke kako bi se utvrdilo trenutno stanje zuba odnosno korijena zuba i okolne kosti, nakon čega je potrebno izraditi plan terapije.

Prije samog postavljanja krunice, zub je potrebno izbrusiti sa svih strana kako bi se stvorio prostor za krunicu. Valja naglasiti kako količina zubnog tkiva koja se odstranjuje ovisi o vrsti krunice koja se postavlja.

Na tako izbrušen zub uzima se otisak na temelju kojeg se izrađuju krunice, one mogu biti gotove za nekoliko dana. Za to vrijeme, dok se trajne krunice izrađuju, pacijent dobiva privremene krunice kako ni u kom trenutku ne bi bio bez zuba.

Bez obzira jeste li prethodno ugradili implantat, ili imate zub oštećen karijesom ili jednostavno želite estetski ljepše zube vrhunski stručnjaci u Dental Mimica omogućit će vam savršen osmijeh.

Isto tako, naglašavaju u Dental Mimica da je izrazito važno reagirati na vrijeme i ugradnjom krunica spasiti oštećen zub ili nadomjestiti zube koji nedostaju.

Ako vam je podjednako važno zdravlje zubi, dobra funkcija te vrhunska kvaliteta i savršena estetika - Dental Mimica idealno je mjesto za vas. Naručite se na besplatan  pregled već danas!

Za više informacija posjetite: dental-centar-mimica.hr/, www.facebook.com/dentalmimica/

OCIJENI