OCIJENI

Kako napisati kvalitetan poslovni plan?

Objavljeno: 29.1.2021. 9:38

Pisanje poslovnog plana jedna je od prvih prekretnica u razvijanju poduzetničke ideje. Suština poslovnog plana jest planiranje budućnosti, postavljanje ciljeva i prezentiranje svoje tvrtke u pozitivnom i ambicioznom tonu. Poslovni planovi su neophodni u trenutku kada tvrtka želi osigurati vanjsko financiranje poput kredita, leasinga ili pridobivanja strateškog partnera. Kvalitetna investicijska odluka treba biti popraćena dobrim investicijskim planom.

Što sve sadrži poslovni plan?

Poslovni plan je najbolje započeti općenitim podacima o poduzetniku i tvrtki gdje će zainteresirane stranke saznati nešto više o tome zašto je poduzetnik krenuo u određeni biznis, kakvog iskustva ima u istome te kakve su vizije za budućnost.

Pored toga, poslovni plan treba objediniti informacije o tome koja usluga ili proizvod se nudi, koja je ciljana klijentela, na koji način će se proces financirati i kolika je očekivana zarada. Plan ne mora biti posve formaliziran u smislu praćenja stroge šablone. Upravo suprotno, postoji mnogo prostora za improvizaciju i kreativnost kojima ćete lakše pridobiti potencijalne suradnike.
 
Ideja je ta koja mora biti dobro prezentirana u okvirima okruženja, tržišta, predviđanja budućih prekretnica i rizika. Paziti na svaki detalj, pa čak i onaj negativni, izuzetno je važno u pisanju poslovnog plana. To će pokazati kako razumijete potrebe i navike tržišta, kao i rizike koje dolaze uz poslovanje. Uz to, prezentiranje procesa proizvodnje ili pružanja usluge unutar tehnoloških mogućnosti današnjeg doba i ljudskog potencijala, detalj je koji može upotpuniti vaš poslovni plan.

Ciljevi dobrog poslovnog plana 
  • Temelj za buduće odluke 
  • Razrada ideja, dosadašnjih rezultata i budućih ciljeva
  • Poboljšanje poslovanja 
  • Olakšava usmjeravanje i vođenje poslova
  • Omogućava brzu i jednostavnu komunikaciju s poslovnim partnerima, državnim institucijama, bankama
Važne karakteristike poslovnog plana:  
  • Razumljivo prezentiran proces  
  • Uvjerljiva vizija i ideja
  • Procjena konkurencije
  • Zauzimanje mjesta u okvirima tržišta 
Niste sigurni kako izraditi poslovni plan?

Knjigovodstveni servis Stefanotis je tu za vas! Obratite im se u povjerenju i prepustite izradu poslovnog plana stručnjacima. Ono što ih izdvaja od drugih jest dugogodišnje iskustvo u pisanju poslovnih planova gdje nastoje unijeti i dašak kreativnosti pored općih informacija kako bi vaša poduzetnička kultura bila najbolje predstavljena potencijalnim poslovnim partnerima. Knjigovodstveni servis Stefanotis je svjestan kako dobar poslovni plan smanjuje rizik poslovanja, povećava uspjeh poduzeća i ostvaruje zacrtane ciljeve. Za više informacija posjetite web stranicu gdje ih možete bolje upoznati i pronaći sve potrebne informacije.

OCIJENI