OCIJENI

Fiksna i mobilna protetika: Ključne razlike i prednosti

Objavljeno: 29.11.2023. 14:33

Protetika je ključna grana dentalne medicine koja se bavi nadomještanjem izgubljenih zubi i rekonstrukcijom zubnog luka. U suvremenom stomatološkom pristupu, razlikujemo dvije glavne kategorije protetike: fiksnu i mobilnu. Ovaj članak istražuje razlike između ove dvije vrste protetike, kao i njihove prednosti i primjene.

Fiksna protetika

Fiksna protetika uključuje dentalne nadomjestke koji su trajno fiksirani u ustima pacijenta. To obuhvaća elemente poput mostova, krunica i implantata. Glavna prednost fiksne protetike je stabilnost i prirodan osjećaj koji pruža pacijentu, kao i estetski ugodan izgled. Fiksni protetski radovi omogućuju efikasno žvakanje i govor te su dugoročno rješenje za izgubljene zube.

Mobilna protetika

Mobilna protetika, s druge strane, obuhvaća nadomjestke kao što su parcijalne i totalne proteze koje pacijent može samostalno ukloniti i staviti nazad. Ova vrsta protetike koristi se kod pacijenata koji su izgubili veći broj zubi, a posebno je korisna u slučajevima kada fiksna protetika nije moguća. Mobilne proteze su prilagodljive i mogu se lako održavati.

Izbor između fiksne i mobilne protetike

Izbor između fiksne i mobilne protetike ovisi o mnogim faktorima, uključujući oralno zdravstveno stanje pacijenta, estetske želje, kao i financijske mogućnosti. Važno je konzultirati se sa stručnjakom kako bi se odabrao najprikladniji oblik protetike.

Ako razmišljate o fiksnoj ili mobilnoj protetici, posjetite nas u Ordinaciji dentalne medicine Bogdan Ivana na adresi Horvaćanska 43, 10000 Zagreb. Naša stručna ekipa, na čelu s mr. sc. Ivanom Bogdanom, dr. dent. med., pružit će vam detaljno savjetovanje i profesionalnu uslugu. Za više informacija, posjetite našu web stranicu. U Ordinaciji dentalne medicine Bogdan Ivana pružamo usluge preventive, popravka i liječenja zuba, kao i visokokvalitetna protetska rješenja. Dopustite nam da vam pomognemo postići zdrav i lijep osmijeh.


OCIJENI