OCIJENI

Dječja stomatologija: Kako prevladati strah od stomatoloških postupaka

Objavljeno: 10.10.2023. 9:36

Posjeta stomatologu važna je za očuvanje oralnog zdravlja, no za mnogo djece može predstavljati izazov zbog straha od nepoznatog okruženja i mogućih postupaka. S obzirom na važnost redovitih stomatoloških pregleda, važno je naučiti kako pomoći djeci prevladati taj strah. U ovom članku ćemo istražiti nekoliko korisnih savjeta za roditelje kako bi olakšali djetetu posjet stomatologu.

Počnite rano

Jedan od ključnih načina za prevladavanje straha od stomatologa je započeti rano s redovitim posjetima. Djeca koja su naviknuta na posjete stomatologu od malih nogu razvijaju povjerenje u stomatološko osoblje i postaju manje skloni strahu.

Komunicirajte otvoreno

Razgovarajte s djetetom o posjetu stomatologu na način koji je prilagođen njihovom uzrastu. Objasnite im što mogu očekivati tijekom pregleda, koristeći jednostavan jezik i pozitivne riječi. Izbjegavajte korištenje riječi koje bi mogle izazvati strah kod djeteta.

Pokažite pozitivan primjer

Ako dijete vidi da i roditelji redovito posjećuju stomatologa i održavaju svoje oralno zdravlje, vjerojatnije je da će razviti iste navike.

Pohvalite hrabrost

Nakon stomatološkog pregleda, pohvalite dijete za hrabrost i suradnju. Naglasite da su učinili nešto važno za svoje zdravlje.

Izbor dječjeg stomatologa

Odabir stomatologa koji je specijaliziran za rad s djecom može napraviti veliku razliku. Dječji stomatolog ima iskustva u radu s mladima i može im pružiti posebnu pažnju i podršku.

Koristite pozitivne nagrade

Nakon posjeta stomatologu, razmislite o tome da nagradite dijete za hrabrost. To može biti jednostavna gesta poput odlaska na sladoled ili zajedničke igre.

Smanjite strah od nepoznatog

Ponekad je strah od stomatologa povezan s nedostatkom informacija. Razgovarajte s djetetom o tome što će se dogoditi tijekom pregleda kako bi se smanjila neizvjesnost.

Ne prenosite vlastiti strah

Ako ste sami imali loša iskustva kod stomatologa, važno je da ne prenesete taj strah na dijete. Pokušajte zadržati pozitivan stav i entuzijazam.

Prevladavanje straha od stomatologa kod djece zahtijeva strpljenje, razumijevanje i podršku roditelja. Redoviti posjeti stomatologu od najranijih godina pomažu u stvaranju pozitivnih navika za cijeli život. Pametnim pristupom i poticanjem pozitivnih asocijacija, možete pomoći djetetu da se osjeća sigurno i opušteno tijekom stomatoloških postupaka.

Želite li povjerenje i stručnost u stomatološkoj skrbi za sebe ili vaše dijete? Posjetite ordinaciju dentalne medicine mr.sc. Ivane Bogdan, iskusne stomatologinje s bogatim iskustvom i stručnim usavršavanjem. Njezina predanost pacijentima jamči vrhunsku skrb i udobnost tijekom svakog postupka. Kontaktirajte nas i osigurajte zdrav i prekrasan osmijeh.


OCIJENI