OCIJENI

Sistematski pregled: Važnost brige o cjelokupnom zdravlju

Objavljeno: 28.8.2023. 13:16

Jeste li znali da prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, preventivni zdravstveni pregledi mogu otkriti do 40% neotkrivenih bolesti u ranim fazama? Kada ste zadnji put bili na sistematskom pregledu koji uzima u obzir vaše cjelokupno zdravstveno stanje? U današnjem ubrzanom svijetu, često zaboravljamo na važnost brige o cjelokupnom zdravlju i zato ovim člankom nastojimo istražiti i osvijestiti zašto je sistematski pregled ključan za očuvanje vaše dobrobiti i zdravlja.

Važnost prvih sistematskih pregleda u 20-ima i 30-ima

Dok se mladost često povezuje s osjećajem neuništivosti i optimalnim zdravljem, upravo je ovo razdoblje ključno za postavljanje temelja dugoročnog zdravlja. Početak sistematskih pregleda u dvadesetima i tridesetima omogućuje rano otkrivanje i praćenje potencijalnih zdravstvenih problema. U ovim godinama, mnoge kronične bolesti počinju pokazivati prve, suptilne znakove, često prije nego što se pojave bilo kakvi simptomi. Osim toga, ovakvi pregledi pružaju priliku da se uspostave zdrave životne navike, dobiju savjeti o prevenciji i educiraju se o nasljednim rizicima. Kroz redovite sistematske preglede, pojedinci se osnažuju da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem i postavljaju sebe na put dugovječnosti i kvalitetnog života.

Individualizirani sistematski pregledi: pristup prilagođen vašim potrebama 

Važno je razumjeti da sistematski pregledi ne trebaju uključivati beskonačan spektar usluga. Svaka osoba je jedinstvena i zato Poliklinika Svečnjak svojim klijentima preporučuje Opći sistematski pregled, prilagođen pojedinačnim potrebama pacijenata.

  • Žene imaju dodatne preporuke za redovite godišnje ginekološke preglede, uključujući ginekološki ultrazvuk, PAPA test i ultrazvuk dojki. Nakon četrdesete, svaka žena bi trebala obaviti i prvu mamografiju. 
  • S druge strane, muškarcima starijima od četrdeset godina, uz opće usluge, preporučuje se ultrazvuk prostate i pretraga krvi na tumorski marker – PSA.

Prevencija kao središnja točka moderne medicine

Otkrivanje potencijalnih zdravstvenih problema prije nego što postanu ozbiljne bolesti ključ je za očuvanje kvalitete života i dugovječnosti. Poliklinika Svečnjak, s tradicijom dugom od 1997. godine, iznimno je ponosna na svoj pristup preventivnoj medicini, pružajući personalizirane sistematske preglede. Povjerenje koje smo stekli kroz godine, potvrđeno je zadovoljstvom i preporukama naših pacijenata. Bilo da su vaše potrebe vezane za internu medicinu, ginekologiju, kardiologiju, pulmologiju, radiologiju ili niste sigurni što vas točno muči, mi smo ovdje da vam pomognemo, usmjerimo, razjasnimo vaše tegobe i vaše potrebe te pružimo vama potrebne zdravstvene usluge i dijagnostičku obradu. Stoga vas snažno potičemo da ne čekate znakove ili simptome, već da se aktivno posvetite svom zdravlju. 


OCIJENI