OCIJENI

Važnost CBCT 3D snimki u stomatološkoj terapiji

Objavljeno: 28.5.2020. 15:28

CBCT (Cone Beam CT) 3D snimke danas su jedne od najdetaljnijih i najpreciznijih rendgenskih snimaka jer nude mogućnost izrade snimaka po presjecima u sve tri dimenzije. Ta značajka znatno pridonosi postizanju što preciznije dijagnoze u stomatološkoj terapiji. Za razliku od 2D snimki, 3D CT nudi detaljniji uvid u stanje uz znatno manju količinu zračenja. CBCT 3D dijagnostika koristi se kod implantoloških zahvata, u ortodonciji, kod procjene širine i gustoće kosti, otorinolaringologiji, za otkrivanje infekcija, cisti i ostalih patoloških tvorevina.

Također, jedna od prednosti je i to što je 3D CT na bazi stožaste zrake te stoga ima nisku stopu zračenja, pa je siguran za provođenje uz adekvatnu opremu (zaštitna pregača koja ima 0,3 mm olova u sebi).

Kako bi sama snimka bila što bolja, CBCT 3D uređaj omogućuje visoku rezoluciju i brzinu samog snimanja, a sve u svrhu olakšavanja planiranja oralnih zahvata i poboljšavanja kvalitete istih.


 
Primjerice, ovako kvalitetna snimka je izrazito pogodna kod ugradnje implantata, jer uz vrlo precizan prikaz strukture čeljusti se može što pravilnije odrediti položaj, širina i duljina samog implantata.
 

Od prednosti se još može izdvojiti i to da sam postupak snimanja traje samo oko 15 sekundi, a snimka se može poslati pacijentu digitalnim putem. Također, snimka se pohranjuje na CD-u kako bi ostala trajno sačuvana, te se snimka može prilagođavati na računalu (povećavanje, promjena svjetline i sl.)
Sukladno željama i potrebama, moguće je izraditi malo “S” polje snimanja koje prikazuje jedan kvadrant uz mogućnost vizualizacije antagonističkog kvadranta. Srednje “M” polje daje pregled cijelog zubnog luka i mandibularnog kanala, dok veliko “X/XL” polje omogućava pregled obiju čeljusti.
 

Ako i Vi želite biti sigurni u zdravlje svoje usne šupljine i to na brz, jednostavan i siguran  način, za Vas je tu Dental centar Ostojić. Stručno i ljubazno osoblje će vam omogućiti zdrav i blistav osmijeh kakav ste oduvijek željeli.

OCIJENI