OCIJENI

Predstavljamo 8 najvažnijih usluga dentalne radiologije

Objavljeno: 28.9.2022. 11:33

Točna i precizna dijagnoza prvi je korak uspješne dentalne terapije. Bilo da se radi o endodontskom, protetskom ili kirurškom zahvatu, rendgenska snimka bit će vodilja u procesu liječenja. Donosimo 8 najvažnijih usluga dentalne radiologije dostupnih u Centru za dentalnu radiologiju Ostojić.

  1. Digitalni ortopan

Digitalni ortopan je snimka koja reproducira maksilofacijalnu regiju, koja se odnosi na područje lica, čeljusti i usne šupljine. Digitalni ortopan nužan je za pravovremeno otkrivanje bolesti zubi i okolnih tkiva. Snimkom se mogu otkriti karijesi, granulomi i ciste, parodontitis i ostale patološke promjene u kosti i oko korijena zuba. Digitalni ortopan koristi se i pri planiranju protetske terapije, kirurških zahvata te ortodontske terapije. Snimku pacijent dobiva na CD-u ili mu se šalje na e-mail. Digitalni ortopan mogu snimiti osobe svih životnih dobi, osim djece do 5 godina starosti i trudnica.

  1. Intraoralne snimke (RVG)

Intraoralne snimke pogodne su kada se želi dobiti snimka određenog zuba ili vrška korijena. Na snimci se mogu uočiti jedan pa do dva susjedna zuba.

  1. Poluortopan

U nekim slučajevima je za postavljanje dijagnoze dovoljna snimka samo jedne strane čeljusti, lijeve ili desne. Tada se pacijent upućuje na izradu poluortopanske snimke, koja prikazuje samo jednu stranu gornje i donje čeljusti.

  1. Snimke maksilarnih sinusa

Maksilarni sinusi se nalaze u području obraza, u tijelu gornje čeljusti. Upravo zbog toga, nužno je načiniti snimku maksilarnih sinusa prilikom planiranja ugradnje implantata u gornju čeljust. Za dobivanje potpune slike, potrebno je napraviti frontalnu i lateralnu snimku maksilarnih sinusa.

  1. Snimke temporomandibularnih (čeljusnih) zglobova

Poremećaji čeljusnog zgloba mogu biti uzrokovani ozljedom, škrgutanjem zubi, artritisom, nepravilnim zagrizom i drugim čimbenicima. Kako bi se isplanirala učinkovita terapija, potrebno je načiniti snimke čeljusnih zglobova, poznate i kao TMZ snimke. Snimke se mogu učiniti na tri načina: lateralne snimke (iz profila) s otvorenim ili zatvorenim ustima te frontalne snimke.

  1. Snimanje zagriza

Snimke zagriza još se nazivaju Bite – wing snimke, a prikazuju isključivo krune zuba. Njihova najčešća primjena je u otkrivanju karijesa.

  1. CBCT 3D snimanje

CBCT 3D snimke najsuvremenije su, najdetaljnije i najpreciznije snimke u dentalnoj radiologiji. Koriste se kad je potrebno detaljno isplanirati zahtjevniju terapiju koja uključuje ugradnju implantata, protetiku i uklanjanje patoloških promjena. CBCT dijagnostika primjenjuje se u implantologiji, endodonciji, oralnoj kirurgiji, ortodonciji, parodontologiji i otorinolaringologiji. Prednosti 3D snimki u odnosu na 2D snimanje su manja doza zračenja i bolja razlučivost u koštanim strukturama. Moguće je snimiti dio čeljusti, cijelu čeljust, obje čeljusti, maksilarne sinuse i čeljusne zglobove.

  1. Očitanje CT i RVG snimaka i postavljanje dijagnoze

U Centru za dentalnu radiologiju Ostojić koristi se sofisticirani softver koji omogućuje precizno i točno očitanje snimki i postavljanje dijagnoze. Postoji i mogućnost neposrednog očitanja snimki uz pisani nalaz liječnika i specijalista. Pacijent dobiva sve snimke na CD-u u digitalnom formatu, a moguće ih je poslati na e-mail. Snimke je moguće donijeti na savjetovanje sa stručnjacima dentalne medicine i oralne kirurgije kako bi se postavila konačna dijagnoza i isplanirala terapija.

Ako su vam potrebne oralne rendgenske snimke, kontaktirajte CT centar Ostojić i prepustite se u njihove sigurne ruke, uz vrhunsku opremu i minimalno zračenje. Digitalni stomatološki rendgen koji se koristi u CT centru Ostojić zrači 90% manje od klasičnog RTG-a, a sve se snimke mogu obaviti bez čekanja u nekoliko minuta, po povoljnim cijenama.

https://ortopan.net/

OCIJENI