Prednosti i mane mekanih i polutvrdih leća

Objavljeno: 29.10.2018. 16:26

Leće su pomagalo koje mnogima pomaže da vide kristalno i čisto bez naočala. Klasične leće proizvode se od tvrde plastike PMMA koja je nepropusna i ne propušta kisik do rožnice što može dovesti do komplikacija. Poprilično zastarjela vrsta kontaktnih leća koju danas koristi mali broj ljudi.

POLUTVRDE KONTAKTNE LEĆE dokazano su najbolja i najzdravija vrsta kontaktnih leća (naslijedile su klasične tvrde PMMA leće). Novi materijali polutvrdih leća fleksibilniji su i bitno propusniji. Pomoću njih se postiže iznimna vidna oštrina i osjetljivost kontrasta (zadržavaju oblik te se oko nakon treptaja ne treba prilagođavati). U odnosu na mekane, polutvrde kontaktne leće su površinom manje i pokretljivije što omogućuje bolji protok suza (tako zadržavaju funkciju obrane oka od opasnih mikroorganizama i dodatno opskrbljuju rožnicu kisikom. Polutvrde kontaktne leće upijaju manje suza nego mekane leće, lakše se čiste (na njihovoj površini nakuplja se manje proteinskih i drugih naslaga). Predstavljaju najkvalitetnije i najpovoljnije rješenje za astigmatizam rožnice.MEKANE KONTAKTNE LEĆE su isto jedan od popularnijih oblika leća. Glavni razlozi što su  danas mekane kontaktne leće najpopularnija vrsta leća su mogućnost njihovog povremenog nošenja i kratko razdoblje privikavanja. Pomoću upotrebe novijih materijala (silikon-hidrogel) dobivena je veća propusnost kisika. To je  doprinijelo ugodnijem nošenju u večernjim satima i manjoj učestalosti tzv. revaskularizaciji rožnice.

Podvrste kontaktnih leća su jednodnevne, dvotjedne, mjesečne i godišnje.  U ponudi su dostupni različiti oblici kontaktnih leća koji ispravljaju određene refrakcije pogreške oka:
SFERNE KONTAKTNE LEĆE ispravljaju kratkovidnost i dalekovidnost.
TORIČNE KONTAKTNE LEĆE ispravljaju astigmatizam u kombinaciji kratkovidnošću i dalekovidnošću.
KONTAKTNE LEĆE ZA SUHE OČI prilagođene za smanjenje simptoma sindroma suhog oka (svrbež, peckanje , crvenilo očiju).
HIBRIDNE KONTAKTNE LEĆE imaju centralni dio od materijala tvrde kontaktne leće a vanjski dio od materijala mekane kontaktne leće (tako omogućavaju odličnu vidnu oštrinu i udobnost)
KONTAKTNE LEĆE U BOJI poboljšavaju prirodnu boju očiju ili u potpunosti mijenjaju boju (npr. smeđe u plavu).
KONTAKTNE LEĆE SA UV ZAŠTITOM štite oči od ultra ljubičastog zračenja, koje može izazvati mrenu i ostale očne probleme. (ne prekrivaju cijelu površinu oka)Želite li već danas odabrati i kupiti neku vrstu kontaktnih leća obratite se stručnom timu OCULUSA. S više od 40 godine tradicije, prvi smo se u Hrvatskoj počeli baviti kontaktnim lećama pod nazivom Ghetaldus Oculus Chicago. Nakon dvije godine (1976) Oculus se odvaja i počinje s proizvodnjom očnih pomagala (kontaktnih leća). Sa smještajem u Zagrebu Ilica 31 (prolaz F. Hadžića) s ciljem da vam osigura savršen vid.