OCIJENI

Tvrde leće vs. meke leće: prednosti i nedostaci

Objavljeno: 21.4.2023. 14:27

Kontaktne leće su postale popularna alternativa naočalama za mnoge ljude koji traže korekciju vida. Kada se odlučujemo za kontaktne leće često se suočavamo s dvojbom između tvrdih i mekih leća. Oba tipa kontaktnih leća imaju svoje prednosti i nedostatke te možda bolje odgovaraju različitim potrebama i stilovima života. U ovom članku, usporedit ćemo tvrde i meke kontaktne leće, istražujući njihove prednosti i nedostatke kako bismo vam pomogli da donesete informiranu odluku pri odabiru najbolje opcije za vaše potrebe i udobnost.

Tvrde leće

Tvrde leće izrađene su od čvrstog, prozračnog materijala koji omogućuje propuštanje kisika do rožnice. Zbog svoje čvrste strukture, tvrde leće pružaju vrlo oštar vid, često bolji od mekih leća, posebno kod osoba s astigmatizmom ili nepravilnostima rožnice. Tvrde leće također su dugotrajnije od mekih leća što znači da će se rijetko morati zamijeniti čime se smanjuju troškovi.

Prednosti:

 1. Kvalitetan vid: Tvrde leće, zbog svog čvrstog dizajna i materijala, pružaju iznimno oštar vid, često bolji od onog koji pružaju meke leće. To je posebno korisno za osobe s astigmatizmom, keratokonusom ili drugim nepravilnostima rožnice. Tvrde leće bolje zadržavaju svoj oblik, omogućujući preciznije fokusiranje svjetlosti na mrežnicu.
 2. Dulji vijek trajanja: Tvrde leće su izrađene od čvršćeg materijala u odnosu na meke leće, što znači da su otpornije na habanje i oštećenja. Kao rezultat toga, tvrde leće imaju dulji vijek trajanja i mogu trajati godinama ako se pravilno održavaju, što ih čini dugoročno ekonomičnijim izborom.
 3. Manje iritacije: Materijali koji se koriste za izradu tvrdih leća su manje skloni nakupljanju proteina, bakterija i ostalih naslaga koje se mogu nakupiti na lećama. To rezultira čišćim lećama i manjom vjerojatnošću infekcija ili iritacija oka. Također znači da su potrebni manje intenzivni postupci čišćenja u usporedbi s mekim lećama.

Mane:

 1. Prilagodba: Tvrdim lećama je potrebno vrijeme za prilagodbu. Za razliku od mekih leća, tvrde leće su manje fleksibilne i ne prilagođavaju se toliko obliku oka. Stoga, može biti potrebno nekoliko tjedana ili čak mjeseci prije nego što se korisnik potpuno navikne na nošenje tvrdih kontaktnih leća.
 2. Nepodnošljivost: Jedan od glavnih nedostataka tvrdih kontaktnih leća je da ih ne podnose svi korisnici. Tvrdi materijali koji se koriste u izradi ovih leća mogu uzrokovati iritaciju i nelagodu u oku, pogotovo u početnom periodu prilagodbe. U nekim slučajevima, ova nelagoda može biti toliko jaka da se korisnik odluči za povratak na nošenje naočala.
 3. Cijena: Tvrdim kontaktnim lećama često je viša cijena u odnosu na meke leće. To je zbog činjenice da tvrde leće zahtijevaju više vremena i napora u izradi te zahtijevaju preciznost u prilagodbi što povećava troškove proizvodnje. Osim toga, često se moraju zamijeniti rjeđe od mekih leća što dodatno povećava troškove na duge staze.

Mekane leće

Mekane kontaktne leće su popularan izbor među korisnicima zbog svog udobnog nošenja. Izrađene su od fleksibilnijih materijala koji se prilagođavaju obliku rožnice. Ove leće su pogodnije za sportaše ili aktivne osobe jer su manje sklone padanju i ispadanju. Postoje mekane kontaktne leće s različitim rokovima trajanja, od dnevnih do mjesečnih leća. Mekane leće su obično lakše za rukovanje i uklanjanje u odnosu na tvrde leće.

Prednosti:

 1. Udobnost: Mekane kontaktne leće su ugodnije za nošenje od tvrdih leća. One se prilagođavaju obliku rožnice i često se koriste u svakodnevnom nošenju. Ova vrsta leća ne zahtijeva dugotrajno razdoblje prilagodbe.
 2. Manja prilagodba: Mekane leće su lakše za prilagodbu nego tvrde leće. Većina ljudi se brzo navikne na nošenje ovih leća.
 3. Korisne za aktivnosti: Mekane kontaktne leće su bolje od tvrdih leća za sportaše i osobe koje se bave aktivnostima poput plivanja. One se neće ispustiti iz oka tako lako i neće ometati vid u usporedbi s tvrdim lećama.

Mane:

 1. Kratak vijek trajanja: Mekane kontaktne leće su manje izdržljive od tvrdih leća i obično traju oko 6 do 12 mjeseci, nakon čega ih je potrebno zamijeniti novima. To može biti skupo na dugoročnoj osnovi i zahtijeva redovite zamjene.
 2. Veća vjerojatnost iritacije: Kako su mekane leće proizvedene od mekšeg materijala, mogu se lakše deformirati ili oštetiti. Ovo može uzrokovati ulazak bakterija i drugih mikroorganizama u oko što povećava rizik od infekcija.
 3. Zahtijevaju veću brigu o održavanju: Iako su mekane kontaktne leće ugodnije za nošenje od tvrdih leća, one također zahtijevaju pažljiviju brigu o održavanju. Potrebno ih je redovito čistiti i dezinficirati pomoću posebnih rješenja kako bi se spriječile infekcije i iritacije. Također je važno slijediti upute za njihovo rukovanje kako bi se izbjegle oštećenja leća i očiju.

Konačno, odabir između tvrdih i mekih leća ovisi o individualnim potrebama i preferencijama. Ako želite precizniju korekciju vida i trajnije leće, tvrde leće mogu biti bolji izbor. Meke leće su udobnije za nošenje i lakše se prilagođavaju obliku oka, ali imaju kraći vijek trajanja i veću vjerojatnost iritacije. Ukoliko ste u potrazi za kvalitetnim očnim pomagalima, vrijedi posjetiti Oculus, tvrtku koja se bavi proizvodnjom i distribucijom različitih vrsta kontaktnih leća. Oculus ima sjedište u Zagrebu, u Ilici 31 (prolaz F. Hadžića) te pruža širok asortiman kvalitetnih leća po pristupačnim cijenama. Potražite savjet stručnjaka iz tvrtke Oculus kako biste pronašli najbolje rješenje za svoje oči. Sve ostale informacije potražite na web stranici.

https://www.oculus-zagreb.hr/kontakt

OCIJENI