OCIJENI

Sve što trebate znati o progresivnim naočalama: vodič za početnike

Objavljeno: 21.8.2023. 9:25

S godinama dolaze i određene prirodne promjene, među kojima je i prezbiopija - stanje koje se javlja nakon 40. godine života i smanjuje našu sposobnost jasnog gledanja izbliza. Za osobe koje se suočavaju s ovom promjenom, progresivne naočale postaju nezaobilazan izbor. No, što su točno progresivne naočale i kako se razlikuju od drugih vrsta naočala?

Progresivne naočale: Naočale visokih performansi

Optičari često progresivne naočale opisuju kao "naočale visokih performansi". One kombiniraju dioptrije za daljinu i blizinu, omogućujući vam da jasno vidite na svim udaljenostima bez potrebe za mijenjanjem naočala. Kada pogledate ravno, gledate kroz dioptriju za daljinu, a kad pogledate dolje, možete čitati i gledati predmete u blizini bez poteškoća. Osim što pomažu kod kratkovidnosti i dalekovidnosti, ove naočalne leće mogu korigirati i astigmatizam.

Estetika i tehnologija

Moderan dizajn i napredna tehnologija proizvodnje čine progresivne naočale atraktivnim izborom, pružajući korisnicima elegantan izgled. Za razliku od tradicionalnih bifokalnih naočala koje imaju jasno definirane zone za daljinu i blizinu, progresivne naočale pružaju glatki prijelaz između različitih dioptrija. Osim toga, digitalni alati za dizajn i proizvodnju istih donose dodatnu udobnost i prilagođenost korisnikovim specifičnim potrebama.

Kome su namijenjene progresivne naočale?

Osobe starije od 40 godina koje počinju osjećati poteškoće pri čitanju i radu na blizinu zbog prezbiopije su idealni kandidati. Kako stanje napreduje, postaje sve teže vidjeti i na srednje udaljenosti. Ako ne želite stalno mijenjati naočale za različite aktivnosti, progresivne dioptrijske naočale su pravi izbor.

Prednosti progresivnih naočala

  • Svestranost: Omogućuju jasan vid na svim udaljenostima.
  • Estetika: Bez vidljivih bifokalnih linija za mladenački izgled.
  • Prilagodljivost: Individualizirane leće prilagođene vašim životnim potrebama, bilo da provodite više vremena na otvorenom, radite na računalu ili čitate.
  • Zaštita: Kvalitetne progresivne naočale imaju antirefleksne i UV slojeve za bolju prozirnost i zaštitu.

Progresivne naočale za sunčane dane

Posebne varijante progresivnih leća postaju tamnije na suncu zahvaljujući fotoosjetljivosti. Osim toga, postoje polarizirane sunčane progresivne naočale, idealne za vožnju ili boravak na moru.

Zašto odabrati progresivne naočale umjesto bifokalnih?

Osim što nude glatke prijelaze između dioptrija, progresivne naočalne leće su tanje i lakše od bifokalnih. Prijelazi između dioptrija su prirodniji, što olakšava prilagodbu.

Progresivne naočale pružaju svestranu i praktičnu alternativu tradicionalnim bifokalnim naočalama, omogućujući korisnicima da jasno vide na svim udaljenostima bez potrebe za mijenjanjem naočala. Estetski prihvatljive, bez vidljivih linija, one pružaju suptilnu, ali moćnu korekciju vida za svakodnevne aktivnosti, bilo da se radi o vožnji, čitanju ili radu na računalu.

Ako razmišljate o prelasku na progresivne naočale ili želite saznati više o tome kako mogu poboljšati vaš vid, posjetite nas u Optici Vitrum. Naši stručnjaci rado će vas savjetovati i pronaći najbolje rješenje za vaše potrebe. Ne dopustite da vaš vid padne u drugi plan - odaberite progresivne naočale za jasan vid u svakom trenutku. 

OCIJENI