OCIJENI

Što trebate znati o spolno prenosivim bolestima?

Objavljeno: 8.7.2020. 14:50

Spolno prenosive bolesti (SPB) podrazumijevaju bolesti koje se mogu prenijeti spolnim putem sa zaraženom osobom, ali i nespolnim putem (krvlju, s majke na dijete i sl.). Načini na koji se spolnim putem mogu prenijeti spolno prenosive bolesti je nezaštićeni oralni, vaginalni i analni kontakt između osoba.

Rizik za dobivanje spolno prenosivih bolesti najveći je među mladim ljudima koji vrlo rano stupaju u spolne odnose i često mijenjaju partnere. Dodatno povećavanje rizika je činjenica da se mladi ljudi često upuštaju u spolne odnose pod utjecajem alkohola i opijata što često rezultira nekorištenjem odgovarajuće zaštite. No, bez obzira na dob i spol, spolno prenosive bolesti mogu dobiti svi koji ne vode brigu o svom spolnom zdravlju, pa stoga ne koriste uvijek niti jedan od oblika zaštite, često mijenjaju partnere te ne odlaze na redovite liječničke preglede. Spolno prenosive bolesti  ne prenose se socijalnim kontaktom kao što je razgovor sa zaraženom osobom, rukovanje, boravak u istoj prostoriji, spavanjem u istom krevetu i sl.

Važno je napomenuti da kod brojnih spolno prenosivih bolesti ne postoje simptomi koju ukazuju na njih, ili su oni teško prepoznatljivi. No, najčešći simptomi kod žena su primjerice otežano i bolno mokrenje, svrbež vanjskog spolovila, promijenjena boja i miris iscjetka, krvarenje iz rodnice (bez obzira na redovnu menstruaciju). Kod muškaraca su simptomi najčešće također otežano i bolno mokrenje, zatim, crvenilo i svrbež glavića penisa, iscjedak iz mokraćne cijevi, neugodan miris te bjelkaste naslage.

Jedna od najraširenijih spolno prenosivih bolesti je klamidija koja je zapravo bakterijska infekcija genitalnog trakta, a teško se otkriva u ranoj fazi jer ima malo ili nimalo simptoma. Zatim, tu spada i gonoreja, koja je također bakterijska infekcija genitalnog trakta, a simptomi se obično javljaju u roku od 2 do 10 dana nakon što je osoba zaražena. Nadalje, virus humane imunodeficijencije – HIV, virus je koji u slučaju da nije otkriven na vrijeme i liječen, uzrokuje AIDS – sindrom stečenog nedostatka imuniteta. Najčešće se osoba koja je zaražena HIV-om osjeća dobro sve dok se ne razvije AIDS, stoga je jedini način za utvrđivanje postojanja infekcije upravo testiranje na HIV.

Također, iznimno je važno spomenuti HPV – humani papiloma virus koji postoji u čak 120 tipova, od kojih njih 30-ak uzrokuje infekcije spolnih organa koje mogu dovesti do zloćudnih promjena. Što se tiče otkrivanja HPV-a, moguće ga je otkriti uz HPV test koji je sličan Papa testu, no patološke promjene mogu se utvrditi Papa testom.

Može se zaključiti kako je za prevenciju spolno prenosivih bolesti prije svega važno odgovorno ponašanje u spolnom odnosu u vidu korištenja zaštite i opreza ukoliko osoba često mijenja partnere za spolni odnos. No, također je iznimno važno odlaziti na redovite ginekološke preglede kako bi se na vrijeme dijagnosticirala spolno prenosiva bolest i spriječile neželjene posljedice. Ako želite biti sigurni u svoje spolno i reproduktivno zdravlje, zakažite svoj pregled u Dr. Marton - Poliklinici za ginekologiju i porodiljstvo koja svojim dugogodišnjim i uz stručno osoblje stavlja vaše zdravlje na prvo mjesto.

OCIJENI