OCIJENI

Zašto je važno stručno savjetovanje o kontracepciji?

Objavljeno: 30.1.2023. 12:47

Kontracepcija je učinkovit način sprječavanja neželjene trudnoće. Najsigurniji oblik kontracepcije koji osim od trudnoće, štiti i od spolno prenosivih bolesti, svakako je muški kondom. No, u ovom tekstu ćemo se posvetiti ženskoj kontracepciji i objasniti važnost stručnog savjetovanja u izboru kontraceptivne metode.

Metode kontracepcije

Dijafragma je mehanički oblik kontracepcije koji je učinkovit samo ako se koristi u kombinaciji sa spermicidima i tada uspješno štiti od neželjene trudnoće. Popularniji oblik kontracepcije ipak je hormonalna kontracepcija, među kojom se najviše koriste kontracepcijske pilule, a zatim i flasteri te vaginalni prsteni. Osim toga, postoji i hitna kontracepcija, poznata i kao pilula za dan poslije, koja se koristi nakon nezaštićenog spolnog odnosa. Još jedna metoda kontracepcije je intrauterini uložak, poznat i kao spirala, koji se ugrađuje u maternicu i tako štiti od neželjene trudnoće i do nekoliko godina.

Kontracepcijske tablete kao najčešći oblik kontracepcije

Kontracepcijske tablete su među najpopularnijim metodama kontracepcije, no znate li doista kako one funkcioniraju? Hormoni u pilulama sprečavaju trudnoću na 3 načina:

  1. Sprječavanje ovulacije

  2. Zgušnjavanje cervikalne sluzi kako bi se spriječio ulazak sperme u maternicu

  3. Stanjivanje sluznice maternice kako bi se smanjila vjerojatnost da će se oplođeno jajašce ugnijezditi u maternicu

Postoje tablete koje sadrže progesteron i estrogen, ali i pilule bez estrogena, koje se preporučuju ženama koje doje ili imaju rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Ginekolog propisuje točnu dozu i način uzimanja pilula koji se mora ispoštovati, kako bi metoda bila efektivna. Upravo zato, važno je doći na ginekološko savjetovanje kako bi se utvrdilo koje tablete najbolje odgovaraju vašem organizmu i kako ih trebate uzimati. Osim zaštite od neželjene trudnoće, kontracepcijske pilule sa sobom donose još prednosti poput regulacije menstrualnog ciklusa, tretmana policističnih jajnika, ublažavanja menstrualnih grčeva i simptoma PMS-a, kao i mnoge druge benefite. Naravno, mogu postojati i određene nus-pojave kao što su glavobolje, promjene raspoloženja, mučnina i promjene u ciklusu.

Neke žene se umjesto na kontracepcijske tablete odlučuju na neki od ranije spomenutih oblika kontracepcije. Važno je istaknuti kako svaki oblik kontracepcije ima određene prednosti i nedostatke, a na pojedincu je da donese odluku u skladu sa svojim organizmom i načinom života.

Ako se dvoumite oko izbora kontracepcijskog sredstva, dođite na savjetovanje u Polikliniku Hilarus. Kroz razgovor s ginekologom možete pronaći metodu kontracepcije koja najbolje odgovara vašem tijelu i pruža željenu razinu zaštite. Savjetovanje je od koristi, kako ženama koje su već duže vrijeme spolno aktivne, tako i mladim ženama koje tek stupaju u spolne odnose. Ako imate bilo kakvih nedoumica o korištenju i vrstama kontracepcije, tijekom savjetovanja možete dobiti odgovore na sva vaša pitanja. Budite odgovorni i informirani, posavjetujte se sa stručnjacima iz Poliklinike Hilarus!OCIJENI