OCIJENI

Sve što trebate znati o kroničnoj upalnoj bolesti crijeva

Objavljeno: 27.6.2022. 11:14

 Kronične upalne bolesti crijeva karakterizira najčešće dugotrajna upala crijeva, ali i cijelog probavnog trakta koja može imati za posljedicu i ponavljajuće grčeve te proljev.

Valja naglasiti da postoje dvije najčešće bolesti koje se ubrajaju u ovu skupinu, a to su:

  1. Chronova bolest

  2. Ulcerozni kolitis

Obje bolesti imaju mnogo sličnosti, stoga ih je ponekad teško razlikovati. I Chronovu bolesti i ulcerozni kolitis karakteriziraju remisije i recidivi bolesti odnosno mirni period (remisija) bez simptoma bolesti te period bolesti kada se simptomi ponovno javljaju (recidiv). Također, mikroorganizmi, pušenje, stres i neki lijekovi poput antireumatika mogu pospješiti akutno širenje upalne bolesti crijeva.

Isto tako, neki od simptoma kroničnih upalnih bolesti crijeva koji mogu dovesti do komplikacija su:

  • krv i sluz u stolici

  • mršavljenje

  • malaksalost

  • gubitak apetita

Obje bolesti mogu se javiti neovisno o životnoj dobi. Međutim, njihova učestalost najveća je kod pacijenata u dobi od 15 – 35 godina. Iako je Chronova bolest nešto češća u žena dok je ulcerozni kolitis podjednako zastupljen u oba spola, generalno se obje bolesti podjednako javljaju u oba spola. Učestalost pojave Chronove bolesti je jedan oboljeli na 1 500 zdravih, dok je učestalost ulceroznog kolitisa 1 oboljeli na 1 000 zdravih, stoga ne čudi da se obje bolesti smatraju bolestima današnjice.

Dva su glavna uzroka nastanka kroničnih upalnih bolesti crijeva:

  1. Mikroorganizmi

Smatra se da pojedine bakterije i virusi te neki sastojci hrane mogu biti okidači koji će pokrenuti za imunološke reakcije u tijelu koje počinju lučiti citokinine koji se smatraju odgovornim za razvoj kronične upalne bolesti crijeva. Mycobacterium tuberculosis, E. colli te Cytomegalovirus samo su neki od potencijalnih uzročnika bolesti. Međutim, valja naglasiti da navedeni mikroorganizmi nisu oni koji podržavaju kroničnu upalnu bolest crijeva, već je samo potiču tj. mogu pokrenuti imunološke promjene u tijelu. Isto tako, iako mogu biti potaknute mikroorganizmima kronične upalne bolesti crijeva ne liječe se antibioticima, iako kako se danas razmatra i ta mogućnost.

2. Genetika

Postoje znanstveni dokazi koji govore o genetskoj povezanosti oboljelih s Chronovom bolesti i ulceroznim kolitisom koja je izraženija kod Chronove bolesti. Naime, dokazano je da je gen naziva NOD2/CARD 15 koji je smješten na 16. kromosomu odgovoran za Chronovu bolest. Određeni mikroorganizmi, sastojci hrane, stres ili lijekovi mogu aktivirati ovaj gen koji potom aktivira imunološku reakciju tijela te tako nastaje oboljenje.

Ako imate neke od navedenih simptoma koji bi mogli ukazivati na kroničnu upalnu bolest crijeva, svakako se što prije obratite za pomoć vrhunskim liječnicima u Privatnoj ordinaciji Bona Officia dr. Kardum. Ova jedinstvena ordinacija opremljena je vrhunskom suvremenom tehnologijom, ali i stručnim i ljubaznim osobljem koji svakom pacijentu pristupaju s puno razumijevanja i pažnje. Ova ordinacija nalazi se na adresi Kaptol 26 u Zagrebu te je u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom. Za prvi pregled dovoljno je naručiti se online preko www.ordinacija-kardum.hr, a za sve upite možete im se obratiti putem telefona 01 46 80 993.

OCIJENI