OCIJENI

Osjećate bol u želucu? Evo koje simptome ne smijete zanemariti!

Objavljeno: 27.6.2022. 11:11

 Svatko s vremena na vrijeme ima problema sa želucem. Povremene probavne tegobe obično nisu razlog za brigu. Međutim, liječnici primjećuju da postoji nekoliko drugih gastrointestinalnih simptoma osim boli u želucu koje ne biste trebali zanemariti jer mogu signalizirati nešto ozbiljno.

U nastavku donosimo 7 simptoma koji su povezani s bolom u želucu, a koje nikako ne smijete zanemariti:

1. Krv u stolici

Bez obzira je li riječ o svjetlocrvenoj, tamnocrvenoj ili crnoj, vidjeti krv u WC-u može biti zastrašujuće. Srećom, obično nije opasno po život. Postoje mnogi potencijalni uzroci krvi u stolici, no najčešći uzroci su hemoroidi i analne fisure (pukotine u sluznici anusa). Međutim, krv u stolici također može biti jedan od prvih simptoma raka debelog crijeva. Budući da je rak debelog crijeva češći među osobama starijim od 50 godina, vrlo je važno bez odgađanja posjetiti liječnika.

2. Jaki grčevi nakon jela

Jaki grčevi su znak upozorenja na opstrukciju crijeva - ozbiljno stanje koje zahtijeva hitan medicinski tretman. To je također klasičan simptom sindroma iritabilnog crijeva (IBS), kroničnog poremećaja probave koji je u porastu od početka pandemije COVID-19. Ostali simptomi IBS-a uključuju bolove u trbuhu koji su često povezani s pražnjenjem crijeva, nadutosti, plinovima, proljevom ili zatvorom.

3. Poteškoće s gutanjem

Ako osjećate da vam hrana zastaje u grlu ili da vas boli dok jedete, to može biti ozbiljan znak upozorenja. Infekcije, čirevi, rane, ožiljno tkivo te kronične alergijske upalne bolesti mogu uzrokovati poteškoće kod gutanja. Međutim, poteškoće tijekom gutanja mogu ukazivati i na rak jednjaka.

4. Neobjašnjivi gubitak težine

Neobjašnjivi gubitak težine, posebno ako je popraćen bolovima u trbuhu, signal je da „nešto nije u redu“. Gubitak težine bez promjene prehrane ili navike vježbanja čest je simptom mnogih ozbiljnih bolesti, uključujući rak. Peptički ulkus, celijakija, upalne bolesti crijeva ili prekomjerno aktivna štitnjača mogu biti neki od uzročnika naglog gubitka težine. Stoga, ako ste izgubili 5 posto ili više tjelesne težine unutar šest do 12 mjeseci potrebno je što prije posjetiti liječnika.

5. Iznenadna, intenzivna bol u trbuhu

Oštra bol koja ne popušta može ukazivati ​​na akutni upalu slijepog crijeva (ako je na donjoj desnoj strani), divertikulitis ili infekciju. Valja naglasiti da je kod ovakve boli vrlo važan kontekst. Razlog tome je činjenica da se grčevi mišića i drugi problemi mogu manifestirati kao oštra bol. Stoga ako ste sportaš koji se penje po stijenama i odjednom osjeti oštru bol u trbuhu koja traje samo sekundu, vjerojatno ste samo napregnuli mišić. Međutim, ako bol eskalira i ne posustaje, svakako kontaktirajte liječnika što prije.

6. Osjećaj sitosti nakon vrlo malog jela

Ako se osjećate sito iako niste puno jeli, najčešći uzrok je gastropareza, stanje u kojem hrana ostaje u želucu dulje nego što bi trebala. Gripa, operacija želuca i dijabetes također mogu izazvati ovo stanje. U ovim slučajevima liječnik vam može propisati lijekove koji će potaknuti stezanje želuca i ubrzati probavu. Osim gastropareze, drugi ozbiljniji uzroci pretjerane sitosti uključuju čir, opstrukciju ili tumor.

7. Česta, jaka ili pogoršana žgaravica

Povremena žgaravica, koja uključuje peckanje, neugodan osjećaj u prsima, uobičajena je među starijim osobama i obično se može liječiti lijekovima koji se mogu kupiti bez recepta. Ali ako je vaša žgaravica česta i pogoršava se ili ako ne reagira na lijekove, moguće je da imate gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), poremećaj u kojem se ventil između vašeg želuca i jednjaka ne zatvara pravilno. Ako se ne liječi, GERB može dovesti do komplikacija uključujući eroziju ili sužavanje jednjaka ili prekanceroznog stanja zvanog Barrettov jednjak. U rijetkim slučajevima, jaka žgaravica također može ukazivati ​​na ozbiljnija stanja kao što su rak jednjaka ili hijatalna kila.

Ako vas muče neki od navedenih simptoma svakako kontaktirajte vrhunske stručnjake u Privatnoj ordinaciji Bona Officia dr. Kardum te se naručite na pregled.

Ova privatna ordinacija osnovana je 2006. godine te se posebno specijalizirala za gastrointestinalne bolesti. U Privatnoj ordinaciji Bona Officia dr. Kardum brzo i bezbolno možete obaviti mnoštvo pretraga poput kolonoskopije, EGD-endoskopski pregled jednjaka, želuca i početnog dijela dvanaestnika uz anesteziju, ultrazvuk abdomena, rektosigmoidoskopije i mnoge druge. Njihov kvalitetan i jedinstven individualni pristup te stručno znanje i dugogodišnje iskustvo razlog su više da ne odgađate pregled. Za više informacija posjetite: www.ordinacija-kardum.hr

OCIJENI