OCIJENI

Pronađite pouzdanog knjigovođu koji će uvijek biti tu za Vas

Objavljeno: 13.4.2022. 10:26

Računovodstvo je više od pukog zbrajanja brojeva. Dobar računovođa može biti važan partner u vašem profesionalnom životu i poslovnim pothvatima. Ali kako pronaći računovođu kojem možete vjerovati? Računovođe rukuju privatnim podacima i pomažu vam u donošenju velikih financijskih odluka koje utječu na vaše poslovanje. Potreban vam je računovođa koji je kvalificiran, iskusan i od povjerenja. 

Prije nego počnete tražiti računovođu, provjerite imate li ideju o specifičnim vrstama računovodstvenih usluga koje su vam potrebne, bilo da se radi o osnovnom knjigovodstvu ili složenom poreznom planiranju. Ne nude svi računovođe sve vrste usluga, a mnogi su specijalizirani za neko područje poslovanja više od ostalih. Pronalaženje računovođe je nešto što idealno učinite jednom, a isplati se godinama. 

Kvalitete koje treba tražiti kod računovođe

  1. Povijest poslovanja

Vaš računovođa bi trebao imati jaku i opsežnu profesionalnu povijest. Istražite koliko dugo posluju i dali postoje javne recenzije. Internetske stranice za preglede ne bi trebale biti vaš primarni izvor informacija, ali mogu doprinijeti vašoj potrazi za dobrim računovođom. Imajte na umu da online recenzije može objaviti svatko, pa je moguće da su neke informacije koje vidite netočne. Međutim, mnoge recenzije pišu pošteni klijenti koji dijele svoja iskustva. Preporuke su obično najbolji način da pronađete računovođu od povjerenja. Pitajte svoje poznanike i kolege mogu li oni ili bilo tko koga poznaju preporučiti računovođu. Također bi moglo biti korisno zatražiti preporuke od svoje lokalne gospodarske komore ili drugih malih poslovnih organizacija.

  1. Obrazovanje i edukacija

Iznimno je važno izabrati obrazovanog knjigovođu koji je kvalitetno i stručno educiran za obavljanje svih zadataka koji su u njegovoj nadležnosti, poput vođenja poslovnih knjiga, evidencije (plaće, porezne evidencije), redoviti kontakt s poreznom upravom, trgovačkim sudom, ministarstvom financija i inspekcijama ovisno o prirodi posla. Isto tako knjigovođa bez iskustva i znanja može napraviti greške koje ćete teško ispraviti ili prouzročiti ozbiljne posljedice koje će ugroziti vaš posao.

  1. Kompatibilnost

Nije sve ni u izbnoru usluge koju računovođa pruža. Često nam je bitno pronaći osobu koja vam osobno odgovara. Važno je raditi s računovođom s kojim se osjećate ugodno i osjećate se sigurno prepustiti mu financije. Svaki računovođa ima malo drugačiji stil i filozofiju, stoga svakako razgovarajte s kandidatima o njihovom individualnom pristupu.

Kada suzite svoj popis potencijalnih računovođa, odredite vrijeme za razgovor sa svakim od njih kako biste bolje shvatili tko su oni. Pripremite se s pitanjima koja će vam pomoći procijeniti njihove kvalifikacije i sposobnosti. 

Kako održati dobar odnos s računovođom ?

Računovođa će upoznati vas i vaše poslovanje kroz dugi niz godina. Nakon što pronađete računovođu kojem vjerujete, poduzmite korake za razvoj i održavanje dobrog odnosa.

Započnite s pisanim sporazumom ili pismom o angažmanu koji detaljno opisuje posao koji ćete raditi zajedno. Uvijek je najbolje da obje strane od samog početka imaju jasna očekivanja o radnom aranžmanu. 

Ako tražite pouzdanog računovođu u centru Zagreba, ne tražite dalje od BIM-KONTO d.o.o. U Japranskoj 1A djeluju kao knjigovodstveni i računovodstveni servis s respektabilnih 20 godina tradicije s garancijom pouzdanosti i profesionalnosti. Provjerite usluge koje pružaju i kontaktirajte ih o tome kako mogu postati vaš pouzdani računovodstveni partner.

OCIJENI