OCIJENI

Popravci i liječenje zubi

Objavljeno: 4.6.2018. 15:25

ESTETSKE PLOMBE

Amlgamski ispuni više od sto godina zadovoljavali su kriterije pacijenata, a najveći problem je bio da su se zasnivali na mehaničkoj vezi između plombe i zuba, i potrebnoj debljini samog amalgama, tako da je za njihovu izradu trebalo ponekad izbrusiti i zdravi dio zuba da bi se postigli potrebni parametri koje zahtjeva primjena amalgama. Današnje preparacije zubi zasnivaju se na minimalno invazivnoj preparaciji zuba što znači da nije potrebno brusiti zdravi dio, što u konačnici dovodi do duljeg vijeka samog zuba.

Osim zamjena amalgamskih ispuna (sive plombe), nove generacije „nano“ punila dovele su i do ljepših i boljih rezultata i kod izmjena starih dotrajalih bijelih ispuna jer nove tehnologije omogućuju bolje veze između samog ispuna i zuba, te bolje poliranje istih.

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi terapijom patoloških procesa u zubnoj pulpi, koja zubu daje vitalnost opskrbljujući ga osjetnim živcima i krvnim žilama.

Kod infekcije uzrokovane bakterijama u zubnoj pulpi, zub se konzervira tako što se inficirano meko tkivo u živčanoj šupljini očisti specijalnim ručnim ili strojnim instrumentima. Korijenski kanali se očiste i dezinficiraju te se i pune masom za punjenje korijenskih kanala i gutaperkom. Gutaperka ima dvostruku funkciju od kojih je prva da napravi kondenzaciju prostora (hermetičko zatvaranje svih prostora u korijenskom kanalu), a druga da omogući eventualnu reviziju istog. Endodontska revizija je ponovni pokušaj liječenja istog korijenskog kanala, ukoliko se na rendgenskoj slici i dalje vide znakovi bakterijske upale (osteoliza).


U slučaju ponovnog neuspjeha postoje je još dvije mogućnosti od kojih je prva resekcija vrha korijena zuba (apicotomia), a ako ni ona ne uspije vađenje (ekstrakcija zuba) i izrada implantata. U slučaju da zbog prevelikog procesa i opasnosti širenja na ostale zube preporučamo odmah vađenje istog te izradu implantata. Osim implantata moguća je i izrada protetskog mosta međutim pri tom zahvatu moraju se oštetiti i susjedni zubi. Odluku o završnoj fazi najbolje je donijeti u suradnji s nama u stomatološkoj ordinaciji.


U stomatološkoj ordinaciji Starčević sve endodontske slučajeve rješavamo ProTaper ili klasičnom tehnikom, uz digitalni Rendgenski aparat i endometar (instrument za očitavanje dubine korijena) što se smatra trenutnim svjetskim standardom.

OCIJENI