OCIJENI

Sve što trebate znati o ugradnji dentalnih implantata

Objavljeno: 29.3.2024. 16:01

Dentalni implantati postali su standardna procedura u suvremenoj stomatologiji. Pomoću implantata možemo nadomjestiti izgubljene zube i tako ponovno postići estetski lijep i funkcionalan osmijeh. No, prije nego što odlučite krenuti ovim putem, važno je razumjeti osnove postupka, njegove prednosti, potencijalne komplikacije i postoperativnu njegu.

Što su dentalni implantati?

Dentalni implantati su mali titanovi vijci koji se operativno postavljaju u čeljusnu kost pacijenta. Oni služe kao zamjena za korijen izgubljenog zuba i na njih se postavljaju protetski nadomjesci poput krunica, mostova ili proteza.

Prednosti dentalnih implantata

  • Trajnost: Ako se pravilno održavaju, implantati mogu trajati doživotno.
  • Funkcionalnost: Omogućuju normalno žvakanje i osjećaj prirodnog zuba.
  • Estetika: Izgledaju kao prirodni zubi i nevidljivi su kada se govori ili smije.
  • Zaštita čeljusne kosti: Sprječavaju gubitak kosti koji se često događa nakon gubitka zuba.
  • Nema oštećenja susjednih zuba: Za razliku od mostova, implantati ne zahtijevaju brušenje susjednih zuba.

Postupak ugradnje

Proces ugradnje dentalnih implantata obično se odvija u nekoliko faza.

  • Postavljanje implantata: Implantat se postavlja u čeljusnu kost. Ovisno o potrebama pacijenta, može se koristiti lokalna anestezija ili sedacija.
  • Oporavak i osteointegracija: Kost oko implantata treba vremena da zaraste i čvrsto se spoji s implantatom, što može trajati nekoliko mjeseci.
  • Postavljanje abutmenta: Na implantat se postavlja abutment, na koji će biti pričvršćena protetska nadogradnja.
  • Završna protetska nadogradnja: Na abutment se postavlja krunica, most ili proteza.

Moguće komplikacije

Iako je postupak ugradnje implantata siguran, kao i svaki kirurški zahvat, može imati određene rizike. Moguće komplikacije uključuju infekciju na mjestu implantata, oštećenje struktura oko implantata, poput drugih zuba ili živaca, i sinusa. Pravilna postoperativna njega i redoviti stomatološki pregledi pomoći će u minimiziranju ovih rizika.

Postoperativna njega

Nakon ugradnje implantata, važno je slijediti sve upute stomatologa za njegu. To uključuje redovito čišćenje implantata i okolnih zuba te redovite posjete stomatologu radi kontrola.

Ugradnja dentalnih implantata može značajno poboljšati estetiku vašeg osmijeha i funkcionalnost vaših zuba. No, zbog ranije spomenutih mogućih komplikacija, od izuzetne je važnosti pravilno odabrati stomatologa koji će obaviti postupak. U našem Centru dentalne estetike Starčević, nastavljamo obiteljsku stomatološku tradiciju koja traje od 1966. Godine. Ako razmišljate o dentalnim implantatima, posjetite nas na adresi Benkovačka ulica 2 A u Zagrebu. Dopustite nam da brinemo o vašem osmijehu i pružimo vam najbolju moguću uslugu. Vaš osmijeh zaslužuje najbolje, i mi smo tu da vam to pružimo!


OCIJENI