OCIJENI

5 znakova da morate posjetiti stomatologa

Objavljeno: 21.8.2022. 14:13

Mnogi odgađaju posjet stomatologu jer ne shvaćaju ozbiljno svoje dentalne probleme - misle da će bol proći sama od sebe, nemaju vremena ili se pak boje zubara.

Kako bismo vam olakšali odluku o dolasku na pregled, donosimo 5 znakova da morate posjetiti stomatologa što prije:

  1. Zubobolja

Zubobolja je, naravno, najočitiji simptom dentalnih bolesti, no ipak, mnogi ga ignoriraju. Važno je naglasiti da zubobolja neće proći sama od sebe. Ona je najčešće znak karijesa koji se lako liječi ako posjetite stomatologa na vrijeme. Međutim, ako predugo čekate, može doći čak i do propadanja zuba. Zato se na vrijeme naručite na pregled!

  1. Osjetljivost zuba

Osjetljivost zuba na vruću i hladnu hranu još je jedan znak da nešto nije u redu. Ako osjećate nelagodu dok pijete vruće napitke ili jedete sladoled, to mogu biti početni simptomi karijesa. Zato što prije posjetite stomatologa kako bi se problem otklonio što lakše i bezbolnije.

  1. Krvarenje i natečenost desni

Ako nakon četkanja zubi primijetite krv u umivaoniku, to je svakako znak da morate posjetiti svog zubara. Krvarenje desni početni je znak bolesti desni koje, ako se ne liječi, može dovesti do ispadanja zubi. Još jedan simptom su natečene, bolne, crvene i osjetljive desni. Simptom mogu biti i desni koje se povlače prema gore i tako otkrivaju osjetljivi korijen zuba. Ovo također može biti početni znak gingivitisa, a uz to se povećava mogućnost infekcije i boli.

  1. Klimanje zubi

Nije normalno da se trajni zubi klimaju ili razmiču. Ako primijetite promjene u položaju svojih zubi, odmah kontaktirajte stomatologa. Ovo može biti znak infekcije koju je potrebno što prije početi liječiti. Ako ne dođete na pregled čim uočite ove simptome, riskirate gubitak zuba.

  1. Suha usta

Slina ima važnu ulogu u našim ustima, a to je da ispire čestice hrane i neutralizira kiseline koje stvaraju plak. Ako ste primijetili da su vam usta neobično suha, bilo bi dobro da posjetite stomatologa kako bi se otkrio uzrok. Stomatolog vam može pomoći da povratite potrebnu vlažnost usne šupljine i tako zaštitite svoje zube.

Ako osjećate bilo koji od ovih simptoma, odmah se naručite na pregled kod stomatologa. Ako se dentalni problemi tretiraju u ranoj fazi, puno su veće šanse za uspješno liječenje i izostanak komplikacija. Također, ne zaboravite na važnost preventivnih pregleda. Na preventivni stomatološki pregled potrebno je doći svakih 6 mjeseci kako bi se spriječio razvoj dentalnih bolesti. Bolje je spriječiti nego liječiti!

Posjetite nas u stomatološkoj ordinaciji Primus Dental i pomoći ćemo vam povratiti zdravlje vaših zubi!OCIJENI