Poslodavac ste? Evo zašto Vam na prvom mjestu mora biti sigurnost Vaših radnika

Objavljeno: 3.11.2017. 13:39

Europska agencija za sigurnost i zaštitu na radu brine o zaštiti na radu unutar Europske unije, s ciljem promoviranja potrebe za zaštitom kroz pristup prevencije opasnosti i eliminiranja rizika na radnom mjestu

Europska unija, točnije Europska agencija za sigurnost, neprestano istražuje zatečeno stanje sigurnosti na radu u raznim uvjetima, te predlaže mjere za unaprijeđenje zaštite i zdravlja radnika.


Zaštita na radu u zemljama Europske Unije prvi je put uređena direktivom prihvaćenom još 1989. godine s ciljem poboljšanja zaštite i zdravlja radnika na radnom mjestu, a njome je donesen i okvir mjera čiji je cilj unaprijeđenje sigurnosti rada. Niz inovacija u odnosu na dotadašnje propise odnosi se na moderni pristup koji uzima u obzir tehničku sigurnost i sprečavanje ozljeda i profesionalnih bolesti, osiguravanje jednake razine zaštite svim radnicima, te preventivne mjere kojima bi se povećala sigurnost i zaštita zdravlja zaposlenika na radnom mjestu. Kao glavni element uveden je princip procjene i analize rizika na radnom mjestu: identifikacija rizika, sudjelovanje zaposlenika, prijedlog mjera čiji je cilj uklanjanje rizika na mjestu njihova nastanka, dokumentaciju i povremeno ponavljanje procjene rizika na radnom mjestu. Zemlje članice trebale su do 1992. godine implementirati ovu Direktivu u svoje zakonodavstvo, a mjere provođene u svrhu njene primjene su iz godine u godinu sve rigoroznije.Osim što njime štitite živote svojih radnika, siguran rad doprinosi ugledu Vašeg poslovanja, a trebali biste imati na umu i moguće posljedice zanemarivanja propisa o zaštiti na radu. Primjerice, zbog ignoriranja odredbi iz novog Zakona o zaštiti na radu može Vas stići kazna i do 120 tisuća kuna, a ako nakon plaćene kazne ne ispravite sigurnosne pogreške, možete biti dvostruko kažnjeni ili čak izgubiti radnu dozvolu.
Protupožarna zaštita i inženjering -- Bapp d.o.o., vrši razne vrste ispitivanja, projektiranja, atestiranja za MTU i uporabne dozvole, energetskog certificiranja, kao i ateste buke, vibracija, ventilacije, ateste za gromobrane, električne instalacije i mnogo više!

Potrebna Vam je stručna pomoć i izvedba u projektiranju, sigurnosti, nadzoru i održavanju, zaštiti okoliša, zbrinjavanju otpada, reciklaži, zaštiti na radu? Stojimo Vam na raspolaganju!