OCIJENI

Zašto je važno imati energetski certifikat?

Objavljeno: 29.6.2022. 21:51

Energetska učinkovitost zgrada postala je svojevrsni imperativ. Energetski učinkovita gradnja i sanacija zgrada jedan od smjerova razvoja graditeljstva, Osim održivih modela gradnje te korištenje obnovljivih izvora energije, sanacija i rekonstrukcija zgrada te dobivanje energetskih certifikata u građevinarstvu postali su neophodni odnosno propisani zakonom.

Što je energetski certifikat?

Energetski certifikat je posebna vrsta dokumenta koji naznačuje sva energetska svojstva zgrade. Točnije taj dokument opisuje klimu, grijanje te ostala svojstva koja govore o kvaliteti zgrade. Izrazito je važno je da certifikat prikazuje brojčano, ali i grafički navedenih svojstava kojima zgradu rangira u jedan od osam postojećih razreda. Ovaj certifikat značajan je za budućeg kupca neke nekretnine jer prikazuje kvalitetu energije zgrade, stoga kupac može odlučiti ispunjava li zgrada energetske kriterije koje on želi ili ne.

Postoji nekoliko ocjena energetskog razreda koje ovise o godišnjoj potrošnji energije po jedinici površine odnosno kvadratnom metru (kWh/m2). Pa tako na primjer vrlo kvaliteta toplinska zaštita omogućuje dobivanje ocjene razreda do maksimalno B klase. Ako želite višu tj. A klasu, nužni su sustavi koji primjenjuju obnovljive izvore energije.

Kada je potreban energetski certifikat?

Prema postojećem Zakonu o gradnji, energetski certifikat potrebno je izraditi prije:

  • Prodaje

  • Iznajmljivanja

  • Davanja u zakup

  • Davanja zgrade u leasing

Također, Zakon propisuje da je za sve nove zgrade prije ishođenja uporabne dozvole potrebno izraditi energetski certifikat.

Kada je riječ o zgradama javne namijene poput hotela, trgovina, škola, kina i drugih poslovnih zgrada za obavljanje administrativnih poslova, temeljem Pravilnika o Energetskom certificiranju zgrada koji je na snazi od 31. ožujka 2010. sve nove zgrade i sve postojeće zgrade javne namjene, veće od 1000 m2 moraju imati javno izloženi energetski certifikat. Također, to je obavezan dokument i prilikom prijava na natječaje i javne pozive kojima se sufinancira energetska obnova zgrade.

Valja naglasiti da je energetski certifikat obavezan već određeni broj godina za sve zgrade. To znači da ako ste vi budući kupac nekog prostora, vlasnik vam je dužan položiti energetski certifikat jer u protivnom ne može prodati zgradu ili prostor u zgradi. Isto tako, ova vrsta certifikata ima rok valjanosti od 10 godina, stoga prilikom kupnje neke nekretnine obratite pažnju na datum izdavanja energetskog certifikata.

Kako do energetskog certifikata?

Sustav izdavanja energetskog certifikata, poprilično je složen. Ovisno o veličini i namjeni zgrade, bit će potrebni i posebni uvjeti koje ovlašteni certifikator mora ispuniti. Valjani energetski certifikat mogu izdati isključivo licencirane tvrtke za izdavanje energetskog certifikata.

Kako biste mogli uspješno prodati svoju nekretninu te obrazložiti energetski razred svoje kuće ili stana, vrlo je važno odabrati licenciranu tvrtku koja posjeduje stručno znanje i iskustvo u izradi energetskih certifikata.

Zagrebačka tvrtka BAPP d.o.o. specijalizirala se za izradu energetskih certifikata za koje imaju najviši stupanj ovlaštenja (CAGES) koji jamči profesionalnost u obavljanju posla. Osim izrade energetskih certifikata, ova tvrtka bavi se projektiranjem, nadzorom i održavanjem, zaštitom okoliša, zbrinjavanjem otpada, reciklažom te zaštitom na radu. Njihova stručnosti, brzina i pouzdanost samo su neki od razloga zašto imaju velik broj zadovoljnih klijenata.

OCIJENI