OCIJENI

Utjecaj kolonizacije vrata maternice Ureaplasmom urealiyticum i Chlamydiom trachomatis na ishod trudnoće

Objavljeno: 17.10.2022. 10:01

Utjecaj kolonizacije vrata maternice Ureaplasmom urealiyticum i Chlamydiom trachomatis na ishod trudnoće 

Klinika za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb

Kuvačić I, Škrablin S, Plavec A, Žagar L

Cilj istraživanja:

Kontroverze glede utjecaja kolonizacije vrata maternice tijekom rane trudnoće i posebice, vrste mikrobiološki izoliranog uzročnika i liječenja, na tijek i ishod trudnoća, u trudnica s rizikom prijevremenog poroda, još nije razjašnjena. Ispitali smo stoga utjecaj kolonizacije vrata maternice u asimptomatskih trudnoća na tijek i ishod trudnoće s rizikom prijevremenog rađanja, u primigravida i u trudnica koje su ranije rađale u terminu zdravu djecu.

Trudnoće i način rada:

Prospektivno smo analizirali 215 trudnoća. Cervikalni obrisci uzimani su tijekom prvog trimestra trudnoće. Aerobni gram pozitivni (G+), i gram negativni (G-), anaerobni patogeni i sojevi mikoplazmi  određivani su kultivacijom, a Chlamidia trachomatis enzimatskim metodama. Oba partnera liječeni su prikladnim antibiotikom. Rezultati.  U 116 (53,9%) ispitanih trudnica obrisci su bili mikrobiološki negativni, aerobnih G+ obrisaka bilo je 23 (10,7%), aerobnih G- obrisaka 16 (7,4%), Chlamidia trachomatis nađena je u 44 (20,5%), ureaplasma urealyticum u 23 (10,7%), a anaerobi u 12 (5,6%) trudnica. Kolonizacija G+ i  G- aerobima nije utjecala na tijek i ishod trudnoće. Nepovoljan tijek i ishod trudnoće, posebice broj spontanih pobačaja, značajno je češći u trudnica koloniziranih Chlamidiom trachomatis i ureaplasmom urealyticum  (x2=38,26; p<0,001), odnosno anaerobima (x2=5,34; p=0,02). Utjecaj kolonizacije potencijalnim patogenima posebno je obrađen u tri skupine trudnica: u primigravida, trudnica s visokim rizikom prijevremenog rađanja i u trudnica koje su rađale ročnu djecu iz neporemećenih trudnoća, te prikazan utjecaj negativnog i pozitivnog nalaza, ovisno o uzročniku, u svakoj od skupina.

Zaključak:

Mikrobiološki probir tijekom prvog tromjesečja trebao bi postati obvezatan dio obrade žena s opterećenom opstetričkom anamnezom.

OCIJENI