OCIJENI

Povezanost stresa i oralnog zdravlja

Objavljeno: 4.6.2024. 14:42

Stres je sveprisutan u modernom životu i može imati značajan utjecaj na naše cjelokupno zdravlje, uključujući oralno zdravlje. Iako često ne razmišljamo o vezi između stresa i zdravlja zubi, stručnjaci upozoravaju na ozbiljne posljedice koje stres može imati na usnu šupljinu. Privatna specijalistička ordinacija dentalne medicine i ortodoncije Čeović & Čeović u Zagrebu pruža sveobuhvatnu njegu i savjetovanje kako biste održali optimalno oralno zdravlje čak i u stresnim vremenima.

Kako Stres Utječe na Oralno Zdravlje?

Stres može uzrokovati niz problema u usnoj šupljini, od kojih su neki vrlo ozbiljni. Evo nekoliko ključnih načina na koje stres utječe na oralno zdravlje:

 1. Bruksizam (Stiskanje i Škripanje Zubima): Jedan od najčešćih načina na koje tijelo reagira na stres je nesvjesno stiskanje ili škripanje zubima, što može uzrokovati ozbiljna oštećenja zubi, bolove u čeljusti i glavobolje

 2. Suha Usta: Stres može smanjiti proizvodnju sline, što dovodi do suhih usta. Slina je ključna za ispiranje bakterija iz usne šupljine i sprečavanje karijesa i bolesti desni

 3. Bolesti Desni: Stres može oslabiti imunološki sustav, čineći desni osjetljivijima na infekcije. To može dovesti do gingivitisa i parodontitisa

 4. Poremećaji Uzimanja Hrane: Pod stresom ljudi često mijenjaju prehrambene navike, konzumirajući više šećera i nezdrave hrane, što povećava rizik od karijesa

 5. Zanemarivanje Oralne Higijene: Stres može dovesti do zanemarivanja svakodnevne oralne higijene, poput neredovitog pranja zubi i korištenja zubnog konca

Prepoznavanje Simptoma i Prevencija

Prepoznavanje simptoma koji ukazuju na stresom izazvane oralne probleme je ključno za pravovremenu intervenciju. Neki od znakova uključuju:

 • Bolovi u čeljusti ili zubima, osobito ujutro

 • Osjetljivost zubi

 • Upala ili krvarenje desni

 • Kronični loš zadah

 • Suha usta

Kako bi se spriječili problemi uzrokovani stresom, važno je održavati redovitu oralnu higijenu i redovito posjećivati dentalnog stručnjaka.

Stručna Pomoć u Čeović & Čeović Ordinaciji

Privatna specijalistička ordinacija dentalne medicine i ortodoncije Čeović & Čeović u Zagrebu nudi sveobuhvatne usluge koje uključuju dijagnostiku i liječenje oralnih problema povezanih sa stresom. Naš tim stručnjaka koristi najsuvremeniju tehnologiju i metode kako bi pružio najbolju moguću njegu.

Usluge koje nudimo:

 • Preventivni pregledi: Redoviti pregledi kako bi se rano otkrili i liječili problemi.

 • Liječenje bruksizma: Udlage za nošenje tijekom noći koje štite zube od stiskanja i škripanja.

 • Savjetovanje o oralnoj higijeni: Edukacija pacijenata o pravilnoj oralnoj higijeni i načinu kako upravljati stresom kako bi se očuvalo oralno zdravlje.

 • Tretmani za suha usta: Preporuke i tretmani za poticanje proizvodnje sline.

Stres može značajno utjecati na oralno zdravlje, ali s pravovremenim prepoznavanjem simptoma i odgovarajućom stručnom skrbi, moguće je spriječiti ozbiljne posljedice. Privatna specijalistička ordinacija dentalne medicine i ortodoncije Čeović & Čeović u Zagrebu posvećena je pružanju vrhunske skrbi kako bi vaši zubi i desni ostali zdravi unatoč stresu.

Za više informacija ili zakazivanje pregleda, posjetite našu web stranicu ili nas kontaktirajte putem telefona. Vaše oralno zdravlje naš je prioritet.

OCIJENI