OCIJENI

Kako održavati oralnu higijenu s fiksnim ortodontskim aparatom

Objavljeno: 11.12.2023. 15:09

Fiksni ortodontski aparati su učinkoviti alati za ispravljanje položaja zuba i postizanje pravilnog zagriza. Međutim, održavanje adekvatne oralne higijene s ovim aparatom može biti izazovno. Evo nekoliko ključnih koraka i savjeta kako održavati čistim zube i aparate:

Redovito pranje zubi

Redovito i temeljito pranje zubi ključno je za održavanje oralne higijene s fiksnim aparatom. Preporučuje se pranje zubi barem dva puta dnevno, idealno nakon svakog obroka. Pravilna tehnika pranja zubi, uz korištenje fluoridne paste za zube i mekše četkice, pomoći će u uklanjanju ostataka hrane i plaka koji se mogu nakupiti oko bravica i žica.

Korištenje interdentalnih četkica ili konca za zube

Interdentalne četkice ili konac za zube su izvrsni alati za čišćenje teško dostupnih područja oko bravica i žica. Upotreba ovih alata pomaže u uklanjanju ostataka hrane i plaka između zuba te oko aparata, smanjujući rizik od karijesa i gingivitisa.

Pravilna prehrana

Važno je paziti na prehranu tijekom nošenja fiksnog aparata. Izbjegavanje tvrde hrane poput tvrdih bombona, kokica ili tvrdih orašastih plodova može smanjiti rizik od oštećenja aparata ili oštrih rubova bravica. Također, smanjenje konzumacije hrane koja se lako zaglavljuje poput žvakaćih guma može olakšati održavanje oralne higijene.

Redoviti posjeti ortodontu

Redoviti posjeti ortodontu ključni su za održavanje oralnog zdravlja tijekom nošenja fiksnog aparata. Ortodont će pratiti napredak terapije, provjeriti stanje zubi i aparata te pružiti savjete o održavanju oralne higijene prilagođene individualnim potrebama pacijenta.

Dodatne mjere

Neki pacijenti mogu dobiti preporuke za dodatne proizvode, poput posebnih pasti za zube ili ustašaca za ispiranje, koji pomažu u održavanju čistoće zuba i oralne higijene s fiksnim aparatom. Razgovor s ortodontom o dodatnim mjerama može biti koristan za optimalno održavanje oralnog zdravlja.

Održavanje oralne higijene s fiksnim ortodontskim aparatom zahtijeva redovitu njegu, pažljivo praćenje i suradnju s ortodontom. Slijedeći ove korake i savjete, pacijenti mogu osigurati zdravlje svojih zubi tijekom trajanja ortodontske terapije i postizanje željenih rezultata ispravljanja položaja zubi.

Važno je brinuti se o zdravlju zubi od najranije dobi. Prvi posjet ortodontu trebao bi biti oko sedme godine, kada se miješaju mliječni i trajni zubi. Dr. Čeović, stručnjak dentalne medicine i ortodoncije, pruža vrhunsku skrb za djecu i osobe do 18 godina kroz ugovor s HZZO-om. Osmijeh je vaša osobna vizitka, a mi vam stojimo na raspolaganju sa stručnošću, iskustvom te posvećenošću vašem oralnom zdravlju. Neka vaš osmijeh govori o vama - posjetite nas u našoj Privatnoj ordinacija dentalne medicine Čeović i osigurajte si optimalnu skrb za zdrave i lijepe zube. Vaš zadovoljstvo naš je prioritet i najbolja preporuka za našu stručnost i kvalitetu usluge.

Možete nas zapratiti i na Facebooku i Instagramu.


OCIJENI