OCIJENI

Dental Mimica

Ivane Brlić Mažuranić 2c, 10 090, Zagreb

ZDRAVLJE I LJEPOTA ZA VAS - PRIORITET ZA NAS - stručno, kvalitetno, pristupačno, prilagođeno svima

Otkrivamo kada su vam potrebni estetski ispuni zuba

Objavljeno: 22.3.2021. 15:46

Kada se pojavi karijes, najvažnije je što prije ukloniti ga. Pravovremeno otklanjanje karijesa sprječava  njegovo širenje do živca, što značajno olakšava liječenje jer ako nije zahvaćen živac, uglavnom nije potrebno liječiti zub. Nakon što se otkloni karijes, ovisno o veličini površine koju je zahvatio ostaje šupljina koju je potrebno ispuniti plombom.

Ispun ili plomba služi kao nadomjestak propalom dijelu zuba. Također, ispuni se koriste kako bi se ispravile određene deformacije zuba, jednako kao i kod otkrhnuća dijelova zuba. Ispuni omogućuju promjenu oblika zuba, nadogradnju dijela koji nedostaje pa čak i uljepšanje boje zuba nadomještajući masu zuba svjetlijim materijalom.

Ovisno o broju strana zuba koje obuhvaća, ispun može biti jednoplošni, dvoplošni ili troplošni.

Jednoplošna plomba ili ispun prve klase odnosi se na ispune gornje, okluzalne strane. Takvi ispuni koriste se u slučajevima kada karijes zahvati samo gornju površinu ziba, onu na kojoj se nalaze kvržice.

Osim gornje, svaki zub ima i aproksimalne strane, točnije one dijelove zuba koji se nalaze uz susjedni zub. U slučaju da karijes zahvati gornji dio i jednu aproksimalnu strana zuba, govorimo o ispunu druge klase ili dvoplošnom ispunu.

U slučaju velikih oštećenja zuba kada su karijesom zahvaćene obje aproksimalne strane te gornja strana zuba oštećeni dio zuba potrebno je nadomjestiti troplošnim ispunom.

Dvije su najčešće vrste ispuna:
  • Sive - amalgamske plombe
  • Kompozitni – bijeli ispuni
Sive, amalgamske plombe imaju brojne nedostatke, stoga je preporuka zamijeniti ih onim kompozitnim. Kod amalgamskih plombi, između zuba i amalgama nastaju pukotine koje su vrlo pogodne za razvoj bakterija i nastanak karijesa. Osim toga, amalgamske plombe u svom sastavu imaju i živu koja potencijalno može biti vrlo opasna za cjelokupni organizam.

Osim zdravstvenih, sive, amalgamske plombe potrebno je zamijeniti i iz estetskih razloga. Veliki nedostatak amalgamskih plombi je upravo nezadovoljavajuća estetika, jer nakon kraćeg vremena zubi preuzimaju boju amalgama tj. tamne.
 

Kompozitni, bijeli ispuni u potpunosti su sigurni za zdravlje te su jedina alternativa amalgamskim ispunima. Kompozitni ispun kemijskom se vezom veže uz zub te tako osigurava čvrstoću zuba te smanjuje mogućnost nastanka karijesa. Osim toga, u potpunosti se prilagođava vašim zubima i njihovoj boji.

Kompozitni bijeli ispuni nazivaju se i estetski ispuni zato što omogućuju vrlo visoku estetsku vrijednost vašim zubima. Svi estetski ispuni svojom kvalitetom, adekvatnom izradom i trajnošću doprinose zdravlju zuba. Estetskim ispunima moguće je nadograditi prostore nastale oštećenjima od karijesa, ali i sanirati neki defekti cakline, urođene nepravilnosti ili posljedice trauma.

Široka paleta boja omogućava estetskim ispunima savršeno uklapanje u okolinu zuba. Ne treba zanemariti estetiku stražnjih zuba jer se kod širokog osmjeha i oni vide.

Iako imate ispun na jednom dijelu zuba, to ne znači da se karijes ne može pojaviti na drugom dijelu, stoga je izrazito važna pravilna higijena jednako kao i redoviti stomatološki pregledi.

Estetika je važna kod svakog pacijenta koji želi prirodan, pravilno oblikovan zub na kojem se ispun ne primijeti. Bijeli ispuni vašem osmijehu vraćaju zdrav i prirodan izgled. Preporuka dentalnog centra mimica je da stare sive plombe zamijenite bijelima. U dentalnom centru mimica naglašavaju kako je zamjena ispuna u potpunosti bezbolna. Također, svakom pacijentu pružaju individualan pristup i posebnu brigu, stoga nema razloga za odgađanje. Rezervirajte besplatan pregled već danas!

OCIJENI