OCIJENI

Dental Mimica

Ivane Brlić Mažuranić 2c, 10 090, Zagreb

ZDRAVLJE I LJEPOTA ZA VAS - PRIORITET ZA NAS - stručno, kvalitetno, pristupačno, prilagođeno svima

Mirovina-Proteze

Objavljeno: 23.11.2020. 19:13

Zubna proteza? – Ne želim to!
Većina razmišlja o protezi kao o pomagalu koje je nemoguće nositi i koje otežava svakodnevnicu. Otežano žvakanje, nesigurnost i nelagoda često su koji ----- opisuju upotrebu proteza.
Može li zubna proteza  biti  funkcionalnije i estetsko rješenje?


Zubna proteza može biti dobro rješenje.
Zubna proteza je jedini izbor ako je implantacija nemoguća, financijski je prihvatljiva za mnoge pacijente, brže se riješi problem bezube čeljusti, ali je prilagodba na nju zahtjevna. Sa zubnom protezom je manji osjećaj prirodnosti, ponekad žulja, žvakanje hrane je drugačije, postoje poteškoće pri govoru tijekom prilagodbe.
Pri privikavanju na protezu najvažniji je da se prihvati pomisao da nema boljeg rješenja, ukoliko uistinu ne postoji, treba prihvatiti sve nedostatke ali i prednosti koje nosi. Povremena pomičnost prilikom jela smanjuje se ako se prihvati određen način žvakanja. To podrazumijeva usitnjavanje tvrde hrane prije konzumacije, umetanje hrane na pozicije stražnjih zuba. Kada se proteza prihvati kao dobro rješenje kojim mijenjamo izgled, ravnamo bore iznad usana i usne postaju punije  te tako pomlađujemo cjelokupni izgled lica. Prednost proteza je i mogućnost izbora svijetlijih boja zuba, većih i pravilnijih linija koji su postavljeni u pravilnom zagrizu.

Razlika između potpune i djelomične proteze
Djelomične proteze moguće je izraditi kod pacijenata koji imaju neke svoje zube, na način da se popunjavaju praznine između zubi. Najkvalitetnije su one koje se učvršćuju za postojeće zube posebnim vezama, izrađuju se od wironita a važno je da su zubi presvučeni krunicama. Te proteze imaju bolju stabilnost i nisu pomične prilikom žvakanja.
Potpuna proteza je rješenje kada nedostaju svi zubi u čeljusti, može biti akrilatna ili wironit proteza. Pridržava se u ustima na način da prianja isključivo na meka tkiva i nepce. Težište je labavo pa se zato i pacijenti teže navikavaju na tu protezu
Proteze na implantatima
Proteze na implantatima se pričvršćuju na zubne implantate nakon što su implantati ugrađeni u kost te su srasli s njom. Glavna prednost proteze na implantatima je činjenica da ju je vrlo lako skinuti radi održavanja oralne higijene i čišćenja, ali je također i dovoljno čvrsta kada je pričvršćena za implantate zbog čega se ne pomiče se i s njome vrlo žvakati.  Kako bi se postigla maksimalna stabilnost i funkcionalnost proteze na implantatima, potrebno je ugraditi dva ili četiri implantata u jednu čeljust kako bi oni mogli biti potpora samoj protezi.


Ugradnja implantata na koje se izrađuje zubni most je bolje rješenje od zubne proteze
Implantat je titanski nadomjestak koji je potpuno biokompatibilan te se kriruškim zahvatom ugrađuje u čeljust. Nakon procesa sraštavanja s kosti, izrađuje se protetski nadomjestak koji je fiksni.
Implantati na kojima su fiksni zubni mostovi (protetska konstrukcija) imitiraju prirodne zube  i ponašaju kao pravi zbog čega je pacijentu olakšano obavljanje svakodnevnih funkcija poput žvakanja hrane ili pričanja.

OCIJENI