Zašto redovito posjećivati očne specijaliste?

Objavljeno: 2.11.2017. 10:23

Kontrolirajte vid i zdravlje očiju, a zimi obavezno nosite sunčane naočale s kvalitetnim UV filtrimaZdravlje očiju osobito je važno, pa bismo već od djetinjstva trebali redovito odlaziti na kontrolni pregled očiju. Rano otkrivanje bilo kakvog problema s očima spriječit će nastajanje ozbiljnijih komplikacija i omogućiti da se na vrijeme propiše potrebna terapija. Osobito se to odnosi na osobe s povišenim krvnim tlakom i dijabetesom, jer kod dijabetičara može doći čak i do potpunog gubitka vida. Vid treba redovito kontrolirati kod liječnika oftalmologa (okulista). Nakon redovnog pregleda vida kod oftalmologa za pregled očiju (pregled vida na daljinu i blizinu, kontrola prednjeg dijela oka i kontroliranje mjerenja očnog tlaka) možete se obratiti i optometristu. Optometristi su specijalizirani upravo za preglede vida te izvrsno poznaju sve vrste naočalnih i kontaktnih leća. Stoga će vam optometrist na temelju vaših individualnih potreba savjetovati i uvelike pridonijeti vašem ispravnom odabiru naočala za vid ili kontaktnih leća. Ako, pak, trebate kompletan pregled očiju, a osobito u slučaju da imate medicinski problem s očima poput glaukoma, makularne degeneracije ili očne mrene, važno je da se obratite oftalmologu koji je stručan u praćenju i tretiranju takvog stanja i koji će vam pružiti potpunu medicinsku i kiruršku njegu.

Pregled vida kod oftalmologa nužno je obaviti barem jednom u dvije godine, a to pravilo vrijedi za sve uzraste. Kod odraslih osoba, ako se pojave smetnje kao što su  peckanje očiju, suzenje, bliještanje, iscjedak iz očiju, osjećaj nelagode na svjetlo, izostanak oštrine vida na daljinu, odnosno blizinu, bolovi u oku, pogrešna percepcija boja, "leteće mušice" ispred oka i slično, potrebno je odmah posjetiti okulista. Također je važno znati da UV zrake oštećuju oči te ih od njih treba zaštititi. Danas je izbor sunčanih naočala ogroman i svatko može pronaći naočale za sebe. Treba znati da kvalitetne sunčane naočale trebaju nositi i djeca. Za sve vrijedi pravilo: leće sunčanih naočala moraju imati certificirane UV filtre koji će spriječiti prolazak štetnih UV zraka. Stoga ih kupujte u specijaliziranim optičarskim radnjama, a ne na štandu i zatražite certifikat. Jer, sunčane naočale bez pravog filtra još više oštećuju oko.

Poželjno je također da ručice naočala budu šire kako bi spriječile prodor sunčevih zraka sa strane. I na kraju, navodimo što sve uključuje kompletan pregled kod dobrog oftalmologa: biomikroskopski pregled vanjskih dijelova oka, pregled pozadine oka, optometrijsko ispitivanje vidne oštrine, propisivanje eventualne korekcije naočalama ili kontaktnim lećama, mjerenje zakrivljenosti rožnice, mjerenje očnog tlaka beskontaktnom kompjuterskom metodom ili aplanacijski (kontaktno), te ukoliko je potrebno, proširivanje zjenica.

Kako biste bili sigurni da Vaš vid prepuštate izvrsnim stručnjacima, u nastavku donosimo nekoliko optika i očnih specijalista kojima možete pokloniti svoje povjerenje: