Vrtić

Objavljeno: 25.2.2019. 10:28

Dječji je vrtić odgojno-obrazovna ustanova čuvanja predškolske djece i njihova priprema za cjeloživotno učenje.
Njegova je namjena i cilj pripremiti dijete za osnovnu školu, od malenih nogu učiti ih komunikaciji i sklapanju prijateljstva.

Upis i polazak u vrtić jedan je od značajnijih događaja u djetinjstvu. S obzirom da dijete tamo boravi veći dio dana, i do 10 sati, vrlo je važno da vrtić bude kvalitetan.

Privatnih je vrtića jako puno, a samim time i izbor. Ono na što biste trebali obratiti pozornost pri odabiru svakako je lokacija, prostor vrtića te mogućnost dodatnih aktivnosti i sadržaja uz osnovni program koji nude.

Imajući na umu da broj sati koje Vaše dijete provede tamo nije malen, dobro je proučiti dvorišni prostor te njegov sadržaj, ali i unutrašnjost. Veseo i šaren, prilagođen djeci i dobro opremljen didaktičkim igračkama, pridonijet će tome da kroz igru i edukativne aktivnosti Vaši najmanji tamo nasmiješeno provode dane.

Važno je i iskoristiti priliku koju danas pružaju mnogi vrtići; naučiti neki strani jezik, ili određeni dio vremena provesti u tjelovježbi, upisati nešto drugačiji, a sve popluarniji odgojni program; Montessori, i slično.Zašto je važno pripaziti na sve to pri odabiru vrtća:

Lokacija – blizina Vašeg doma i/ili radnog mjesta, velika je prednost. Boravak djeteta u vrtiću ograničen je na 10 sati, stoga je važno da dođete na vrijeme po njega.
Veličina grupe i broj odgojitelja – manji broj djece u grupi daje veću mogućnost odgojitelju za individualni pristup svakom djetetu, veći vremenski period za njihovo pojedinačno promatranje i razumijevanje njegovih potreba.

Hrana – vrlo je važno što se nalazi na svakodnevnom meniju. Svakako želite izbjeći industrijske prerađevine poput hrenovki i pašteta, a vidjeti raznolikost u voću, povrću te žitaricama kako bi dijete dobilo sve potrebno organizmu za pravilan rad i razvoj.

Strani jezici – stručnjaci tvrde kako učenje stranog jezika od 4. godine života pozitivno utječe na djetetov razvoj i samopouzdanje te olakšava učenje istog u kasnijoj dobi. Razvija koncentraciju, komunikaciju te jezične sposobnosti i vještine. 

Sportski program – svakom od nas potrebna je tjelesna aktivnost za pravilno održavanje metabolizma pa tako i našim najmlađima. Pravilan razvoj muskulature, koordinacija, motorika, samopouzdanje i emocionalni razvitak. Sve to potiče pravilna tjelovježba, sportska aktivnost, neovisno o vrsti sporta kojom se dijete bavi.
Montessori – odgojni program koji pruža djetetu neometano učenje kroz igru, različite oblike rada, strukturne i nestrukturne aktivnosti, uvažavajući njihove osobne potrebe. Dijete, pri tom, uči spontano, čineći i radeći neovisno, samostalno, u paru ili manjoj grupi. Takav program pruža djetetu poticajnu oklinu za razvoj samostalnosti, uz individualan pristup odgojitelja. Idealna dob za uključiti dijete u ovaj programa je oko njegove treće godine.

Puno je ključnih faktora u odabiru odgovarajućeg vrtića. Programi njege, odgoja, obrazovanja, zdravstvene zaštite te prehrane samo su neka od područja programa koja se provode u njima. U potražnji takvih, u nastavku Vam predstavljamo vrtiće u kojima ćete zasigurno pronaći sve ono što tražite i trebate kako bi Vaše dijete sigurno raslo i kvalitetno provodilo svoje vrijeme.